Když jídlu pro děti chybí chuť a nechcete vařit pro každého v rodině zvlášť, začněte při vaření používat více bylinek. Než dítě oslaví první narozeniny, při přípravě pokrmů rozhodně nepoužívejte sůl, cukr a koření. Příkrmy zásadně neochucujte po celý první rok, protože právě v tomto věku může vzniknout zlozvyk hodně solit nebo návyk na sladké.
Přestože sůl povoluje mnoho odborníků již po prvních narozeninách, stejně je lepší, raději počkat co nejdéle. Po prvním roce lze sůl zařadit do stravy, ale jen ve velmi malém množství, nebo raději žádném. Dnešní potraviny už samy o sobě obsahují dost soli. Pokud nechcete, aby si dítě už v nejútlejším věku zvyklo na příliš slanou či sladkou chuť, dávejte mu potraviny jen přirozeně slané či sladké.
Bylinky mohou i děti. Po prvním roce dítěte je zkuste začít opatrně používat spolu s natěmi a různými druhy zeleniny. Pro začátek zkuste kmín, kopr, česnek, celerovou nať, pažitku, majoránka, bazalku nebo tymián. Ideální jsou zelené bylinky, které si můžete pěstovat sami doma na okenním parapetu či zahrádce. Bylinky dodávají jídlům výraznější chuť a nemusíte je tak nadměrně solit. Sůl a cukr jsou bílé jedy! Zaděláváte jimi svým dětem na pozdější obezitu, vysoký krevní tlak a další civilizační choroby. Dětem raději nabízejte více ovoce a zeleninu. Sladkostem se vyhýbejte, co nejdéle to půjde. Ale pozor! I bylinky dávkujte s citem a ani s nimi to nepřehánějte. I na bylinky mohou mít některé děti alergii! Proto si vždy vyberte jen jeden druh a časem můžete přidávat další.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.