Komora a spíž na potraviny

Datum článku: 9. 4. 2014

Komora na potraviny, tedy spíž, hraje v životě domácnosti často významnější roli, než jsme ochotni připustit. Možnost kvalitně uskladnit zásoby potravin, které si nejenže nevyžadují chladničku nebo mrazničku, ale by jim přílišný chlad mohl i uškodit, je k nezaplacení. Týká se to stejně krátkodobého uchovávání čerstvého ovoce i dlouhodobého skladování zejména doma zavařených kompotů, džemů, okurek či jiné zeleniny, jakož i uzenin ze zabíjačky a nezbytných zásob mouky, rýže, cukru, soli, brambor, cibule apod. Často si však hlavně v menších bytech musíme poradit i bez spíže.

uchovávání potravin, komora, spíž

Spíž

Spíž má být chladná (ideální teplota je kolem 5 až 7 ° C, určitě ne více než 10 ° C) - velmi vhodné je, pokud je situována na severní straně a dobře větraná. Pokud vaše spíž splňuje výše uvedené podmínky, neměli byste při obnově nebo rekonstrukci bytu počítat s jejím zrušením či přestavbou, i když se s tím v praxi někdy setkáváme, zejména ve snaze získat místo ve stísněném bytě. I když je možné, že potřebujete více prostoru pro jiné funkce nebo činnosti, spíše než přistoupíte ke zrušení komory, zamyslete se, kam v budoucnu uložíte potřebné množství potravin, a uvědomte si, že v teplém bytě například ovoce nevydrží více než 24 hodin.

Ti, co spíž nemají nebo nemají dobrou spíž,

si totiž lámou hlavu nad tím, jak si vytvořit podmínky pro skladování potravin. V hromadné bytové výstavbě je to však téměř neřešitelný problém. Půdorysy bytů, kterým spíž chybí, nedávají možnost "vyrobit" si takovou místnost například oddělením byť jen malé části kuchyně, protože jsou zpravidla velmi malé. Jen o málo lepší situace je tam, kde jsou komory se zvláštním vchodem z podesty schodiště nebo uvnitř bytu. Nejsou to ve skutečnosti spíže, ale komory na odkládání věcí - chybí jim totiž přímé větrání. Navíc jsou teplé, protože těsně navazují na vytápěné prostory bytu nebo schodiště.

Kuchyňská spížní skříň

V některých typech paneláků nenajdeme spíži s vchodem z kuchyně, je tu jen spížní skříň. Zde můžeme čarovat. Více prostoru získáme, pokud nahradíme původní dveře do spíže posuvnými. V případě skříně se můžeme pokusit o její nahrazení větší. Dbáme na maximální využití získaného prostoru. Police mají být různě vysoké a pokud budou sahat až po strop, na horních umístíme takové potraviny, po kterých nesaháme každý den. Větrací okénko necháváme stále otevřené. Pokud jsme to dosud neudělali, umístíme do něj hustou drátěnou síťku proti hmyzu i slunci. Pokud bychom za extrémně nízkých či vysokých teplot přeci jen chtěli okénko zavřít, osvědčí se pokrytí okenního křídla z vnější strany hliníkovou fólií. Zabráníme tak skleníkovému efektu. Pozor však, ven musí směřovat lesklá strana fólie, která teplo odráží.

Balkonová spížní skříňka

Pokud nemáme spíž a dokonce ani spížní skříň, nezbývá, jen se spokojit s menším množstvím potravinových zásob a dle druhu potravin je skladovat v lednici nebo ostatních úložných prostorech v kuchyni. Můžeme také umístit větranou spížní skříňku na terasu, lodžii nebo balkon.Její strop však musí být chráněn před zatékáním a neměly by na ni přímo dopadat sluneční paprsky. I když někteří odborníci si myslí, že takové východisko z nouze nám v našem podnebí udělá dobré služby po celý rok, podle našeho názoru je funkčnost takové skříňky výrazně omezena během tuhých mrazů, ale i letních veder. Využijeme ji spíše v přechodném období jara a podzimu na uskladnění konzerv v plechovkách, uzenin, či čerstvé zeleniny. Nehodí se na uskladňování potravin konzervovaných v sklenicích. Pokud již nemůžeme zajistit pro své zavařeniny chladné prostředí, uskladníme je alespoň v tmavé skříni nebo komoře.

Když ne spíž, alespoň skříňky

K uskladňování nenáročnějších potravin se mohou v případě, že nemáme k dispozici spíž nebo alespoň spížní skříň, využívat i všechny skříňky, zásuvky, místo pod soklem či další speciální prostory. Téma je rozsáhlé, proto se soustřeďme na skříňky.Rozlišujeme takzvané "malé úložné prostory", které máme pod pracovní plochou i nad ní, "velké úložné prostory" jsou zakomponovány přímo do kuchyňské sestavy nebo umístěny odděleně. Dalším faktorem pro rozdělení kuchyňských úložných prostor je způsob uzavírání - podle toho, zda jsou použity posuvné dveře, žaluzie nebo otočné turniketové dveře.Prostory mohou být i zcela otevřené, ale to už nemluvíme o skříňkách, ale posunuli jsme se do úrovně polic a regálů. Jednoduchý a přehledný způsob ukládání umožňují různé zásuvky, kontejnery a výsuvné drátěné programy.

Na umístění drobných předmětů poslouží registrační skříňky a přihrádky

Stále více se začínají používat pojízdné kontejnery. Mají několik funkcí, umožňují přiblížit si kontejner ze vzdálenějšího místa kuchyně a mít tak na dosah věci, které právě potřebujeme, ačkoli jindy by nám v těsné blízkosti překážely.Na vrchní straně bývají upraveny tak, aby mohly tvořit pracovní plochu. Vzhledem k bezpečnému a bezkoliznímu pohybu v kuchyni volíme různé dvířka. Nejvíce se osvědčily skládací, posuvné či žaluziové, které nezasahují do prostoru. Nestane se, že pokud jejich zapomeneme zavřít, narazíme do nich, což se často stává u klasických dvířek. A ještě jedna rada: prosklená dvířka zlepšují sice přehled o uložených potravinách, které však musí být vždy dokonale naskládané, jinak nedosáhneme žádaný efekt a kuchyň působí neuspořádaným dojmem. Samotné potraviny uložené volně, zda v vzájemně  sladěných ozdobných dózách, plechovkách mohou být kouzelným doplňkem vzhledu kuchyně, které tak doslova přidávají na "chutnosti".

Slovo o materiálu

I když je téma materiálu často diskutovanou otázkou, vlastnosti materiálu mají velký vliv na hladký chod kuchyně. Foliované velkoplošné materiály jsou pro svou snadnou údržbu vhodné nejen na korpusy, ale i na dvířka skříněk, zásuvky i police.Kovové části, které mohou být pochromované, lakované či nerezové, jsou vhodné pro vnitřní vybavení, například kování, drátěné programy a jiné.
Masivní dřevo je sice choulostivé, ale krásné, proto se využívá především na pohledové části. Nejlevnější jsou plasty, můžeme je využít jako vnitřní předěly zásuvek, vložky nebo přihrádky.

Sami sobě architektem

Když se rozhodujeme, jak budeme skladovat nejen potraviny, ale i všechny důležité potřeby a maličkosti využívané v kuchyni, je důležité mít přesnou představu o fungování kuchyně. Zde je vhodná přinejmenším konzultace s odborníkem nebo alespoň prostudování odborné literatury, protože nedostatky se později jen těžko odstraňují. Podstatné pro naši spokojenost a pohodlný pohyb v kuchyni je dodržení ergonomických zásad, protože jinak budeme neustále narážet na rohy, vyhýbat se skříňkám a nedosáhneme na police.

Jak tedy postupovat?

Jako základ musíme brát výšku postavy.Jinak si zařídí kuchyň urostlý muž a jinak drobná žena. Z tohoto předpokladu vychází určení maximálního dosahu, optimálního dosah a rozsah pohybu. Nejpoužívanější potraviny nepodléhající natolik teplu, které mohou být uskladněny při pokojové teplotě, podobně jako často používané náčiní je třeba umístit do zóny jednoduchého dosahu a až úplně nejdál předměty dekorativní nebo takové, které nepoužíváme často.
 

Autor: Martina Dvořáková