Šípkový čaj a sirup aktivně bojuje proti stárnutí a nemocem

Datum článku: 2. 10. 2018

A ja tady šípkové období. Zrálé šípky v přírodě není možné přehlédnout. Tento pichlavý keř láká svojí krásou, ale také nedostupností. Sbírat šípky se ale vyplatí. Plody šípku disponují obrovským množstvím vitaminu C, ale i dalších vitaminů, minerálů a zdraví prospěšných látek. Připravit si z nich můžeme třeba šípkový čaj, sirup nebo zavařeninu.

šípek, vitaminy, zdraví, nemoci, šípkový čaj, šípkový sirup

Sběr a sušení

Nejlépe uděláme, pokud budeme šípky sbírat od konce září, kdy je jejich barva už sytě červená, do prvních mrazů přibližně do konce října. Po příchodu prvních mrazů jsou už plody poškozené. Usuší se nejlépe tak, pokud je rozložíte na tác a ten necháte na teplých místech uvnitř (například na radiátorech, u krbu nebo v troubě). Po pár dnech je přeřízněte na polovinu a nechte je ještě chvíli posušit, pak je můžete nasypat do uzavíratelné nádoby a už jsou použitelné pro výrobu čaje nebo sirupu. Nezapomeňte však na to, že usušené šipky byste měli spotřebovat nejpozději do jednoho roku! Protože po uplynutí této doby ztrácejí své účinky.

Co šípky obsahují

Šípky obsahují hodně vitamínu C a karotenu, dále ještě B, K, P a E. Plody jsou bohaté i na flavonoidy, pektiny, třísloviny, silice či organické kyseliny. Najdete zde také užitečné minerály jako vápník a draslík.

Šípky

  • zlepšují imunitu
  • bojují s bakteriemi
  • pomáhají při chřipce, problémech s močovými cestami a zácpě
  • pomáhají vstřebávat železo
  • podporují činnost jater
  • udržují  dobrý zrak
  • ochraňují před záněty
  • jsou prevencá proti paradentóze
  • urychlují hojení ran
  • zpomalují stárnutí pokožky
  • zahánějí únavu a depresi

Šípkový čaj

2 lžičky usušených podrcených šípků zalijete 0,5 l vařící vody nebo povařte v hrnci 8-10 minut. Čaj necháte odstát 10 minut a potom přecedíte přes husté sítko tak, abyste odstranili zbytky ze šípků. Sítko nesmí být kovové, protože by při jeho použití docházelo ke ztrátě vitaminu C.

Šípkový sirup

1 kg zralých šipek propláchněte ve studené vodě, nechte okapat a pak je v sáčku potlučte nebo umelte na mlýnku. Zalijte je litrem vody, za stálého míchání přiveďte k varu a dalších 10 minut povařte. Potom horkou směs přeceďte přes husté a sterilní plátno. Potlučené šípky, které vám zůstanou v plátně ještě jednou zalijte 1 litrem vody a znovu povařte za stálého míchání 10 minut. Šťávu, kterou takto získáte zase přeceďte a smíchejte s první dávkou. Potom přidejte 1,5 kg práškového cukru a vařte při teplotě 80 - 90˚C maximálně 10 minut. Ještě za tepla naplňte sterilní skleněné láhve a dobře uzavřete. Sirup skladujte na chladném místě.

Autor: Martina Dvořáková