Sváteční stůl se v mnoha rodinách neobejde bez tohoto symbolu zdraví. Naservírované v mísách nebo rozkrájené na kousky, ze kterých výjde na každého Jablko se spojuje s mnoha vánočními tradicemi, přičemž některé z nich známe dodnes. Například věštění z rozkrojeného jablka - hvězdička znamenala zdraví a štěstí, křížek nemoc a strádání. Nebo hlava rodiny rozkrojila nejkrásnější jablko a každému členovi dala kousek. Šlo o symbol jablka jako celistvosti rodiny.
Jablko obsahuje více než 30 vitamínů a minerálů, například vitaminy A, B, E, C, minerály jako draslík, fosfor, vápník. Významnou látkou je také pektin, který přispívá k lepšímu trávení a pomáhá snižovat LDL cholesterol v krvi. V neposlední řadě je plné antioxidantů a flavonoidů, bojujících proti mnohým civilizačním onemocněním.
Látky, obsažené v jablku, dokáží pročistit pleť a zbavit ji vyrážek. Kromě toho má toto ovoce i protizánětlivé a hydratační účinky. Proto jsou jablka složkou rozličných pleťových masek - na osvěžení, pro suchou i mastnou pleť ... Pokud si jej pravidelně dopřejete i v jídelníčku, pročistíte tělo zevnitř, zbavíte ho toxinů, což se následně odrazí i na stavu pokožky.
Hřejivá vůně navodí mysl na relaxování a sváteční náladu. Smysly pohladí jemné jablečné aroma, spojující se právě s Vánocemi. Vychutnejte si jedinečnou atmosféru nejkrásnějších svátků roku, třeba s jablečným čajem, punčem nebo třeba ohřátým jablečným moštem se skořicí.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.