První zoubky a sladkosti

Datum článku: 29. 11. 2010

Uchraňte dítě od usínání se slazeným nápojem v ústech.


 

Pomalé kolonizaci dětských úst bakteriemi se nedá vyhnout. Prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, to neumožňuje a je to přirozené. Můžeme však ovlivnit množství bakterií a složení potravy, která je pro bakterie výhodná, nebo nevýhodná.
Největším nebezpečím pro mléčné zoubky je výživa z láhve. Jestliže od narození nenaučíme dítě na jakoukoliv formu slazených nápojů a krmíme ho stravou, kterou nám doporučili lékaři - bez přislazování, má dítě mnohem větší šanci na zdravé zoubky. 

Cukr omývající během krmení první zoubky má mimořádně destrukční účinek. Bílé skvrny v oblasti krčků později zčernají a zoubky se začnou ulamovat.
Dítě by v žádném případě nemělo usínat se slazeným nápojem v ústech, jakkoliv to usnadňuje fázi usínání. Zanedlouho nás to naopak bude stát nejednu bezesnou noc.

Pozor na ovocné šťávy!

Podobně negativní účinek mají i koncentrované ovocné šťávy a džusy. Ačkoli chutnají sladce, jsou velmi kyselé a to napomáhá vytváření ideálního prostředí pro tvorbu kazu. Takže láhev by měla obsahovat některou z doporučených čistých vod či neslazené mléko. Pokud před uložením dítěte do postýlky ze zoubků setřete povlak, nemusíte se obávat nechat ho s ní usnout.
 

Dudlík ano, ale bez medu 

Nebezpečné pro zoubky je i namáčení dětských dudlíků do medu či marmelády. To by v dnešní době měl být opravdu přežitek. I když informace o sedativních (tlumících) účincích na nervovou soustavu jsou známější, než informace o škodách, které napáchají.

Autor: Martina Dvořáková