I přesto, že kurkumu známe "jen" jako tradiční indické kořením, její účinky na naše zdraví jsou ohromující. Je účinnou prevencí cukrovky, obezity a onemocnění srdce i cév. Podporuje bude funkce orgánů a pozitivně ovlivňuje i kvalitu naší pleti. V ajurvédské medicíně se používá ke správné funkci jater. Kurkuma je také vhodná pro diabetiky nebo lidi trpící artritidou kloubů. Za její léčivé účinky může flavonoid kurkumin, tedy olej, který způsobuje její žluto-oranžové zabarvení. Ten podporuje funkci vnitřních orgánů, čistí krev a ochraňuje pokožku. Tento silný antioxidant dokáže zachycovat volné radiály a je dokonce účinnější než vitamin C a E.
Je zvláštní, že i přestože se rakovina skládá z různých molekulárních patologií, mohlo by existovat jedno univerzální koření účinné téměř na každý její druh. Může jí být právě kurkuma, přesněji látka kurkumin, která potlačuje tvorbu nádorů, jejich růst a tvorbu metastáz. Jeho výhodou je, že proti rakovině účinkuje hned několika způsoby, což předpokládá ještě větší ochranu. Účinný je zejména v boji proti rakovině tlustého střeva, prsu, prostaty a plic, ale také děloze, mozku, plic či močového měchýře. K dosažení výsledků je však třeba sáhnout po 100% extraktu z kořene s alespoň 95% obsahem kurkuminoidů. Běžný kořen obsahuje asi jen 3% kurkuminu.
Tento chutný nápoj je velmi prospěšný pro naši páteř. "Zlaté mléko" pomáhá i při odplavování solných usazenin, krvetvorbě, ať už tvorbě krevních buněk nebo dělení kmenových buněk v kostní dřeni. Příznivě ovlivňuje i tlusté střevo, nervový systém a kostní tkáně. Golden Milk pomáhá v prodlužování mládí, normalizuje celý trávicí systém a má příznivý účinek na játra. Odstraňuje toxiny, zlepšuje stav pleti a podporuje dlouhověkost. Velmi účinné je i při artritidě a artróze, protože jeho konzumace zvyšuje pohyblivost kloubů. Například v Rusku je to velmi populární forma alternativní medicíny.
Neužívat při akutních zánětech jater a žlučníku, žlučníkových kamenech, poruše srážlivosti krve (zvýšené krvácivosti) a v těhotenství! Ale i ostatních případech dejte pozor na možnost alergické reakce na koření!
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.