Jde vlastně o látku, která je na rostlinné bázi - vyrábí se z několika druhů mořské červené řasy a slouží jako želatina. Už před stovkami let se začala používat v asijské kuchyni a v současnosti patří mezi zdravé potraviny, které jsou oblíbené i mezi vegetariány. Tímto přírodním želé lze nahradit želatinu používanou v kuchyni při vaření dezertů a zákusků. Nemá žádnou výraznou chuť a je bez zápachu a barvy.
Tato přírodní želatina je výborným zdrojem vápníku a železa a ve svém složení má i vysoký obsah vlákniny. Neobsahuje žádný cukr, tuk ani sacharidy. Ve farmaceutickém průmyslu je tato látka považována za jeden z hlavních materiálů při výrobě kapslí na léky, vitamíny...
"Rostlinná" želatina je známá pro svou schopnost zlepšovat trávení, vyplavovat nebezpečné toxiny ven z těla a pomáhat při hubnutí. V některých částech světa se dokonce používá i při léčbě hemoroidů a zaznamenává velmi pozitivní výsledky. Další výhodou této potraviny je její schopnost redukovat záněty v těle, uklidňovat játra, přinášet úlevu pro plic. Želatina agar je považována za mírné projímadlo a nedoporučuje se pro ty, kteří už i tak trpí řídkou stolicí a slabým trávením.
V kosmetickém průmyslu lze použít ke změkčení a hydrataci pokožky a vlasů. Z tohoto důvodu se používá při výrobě mýdla, rtěnek, mastí a krémů.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.