Svařené víno - zdravý nápoj, který má mnoho chutných variant

Datum článku: 14. 11. 2019

Svařené víno v rozumném množství, to je ideální společník studených zimních večerů. Koupit si ho můžete na adventních trzích, ale také v běžných restauracích nebo si ho sami doma připravit. Není na tom nic složitého. Základ je vždy kvalitní víno a ingredience může volit podle chuti a nálady. A pokud nemáte kulinářskou fantazii, poradíme vám pár zaručených receptů, které by vám mohly chutnat.

svařené víno, víno, zdraví, recepty

Svařené víno je mezinárodní nápoj

Svařené víno je neodmyslitelnou součástí zimního období téměř na celém světě. Během své dlouhé historie si žízniví lidé z různých částí světa vytvořili velké množství receptů. Příjemným zjištěním je, že svařené víno může mít i pozitivní vliv na zdraví. Zlepšuje náladu, zklidňuje nervový systém, podporuje imunitní systém a působí i jako prevence chřipky a rýmy.

Základ svařeného vína

Pokud se vám už sbíhají sliny na šálek svařeného vína, mnozí z vás mají určitě i odzkoušený recept. Základ je jednoduchý, stačí láhev dobrého vína, koření, pro některé i sladidlo v podobě cukru nebo medu. Také si můžete koupit různé kořenicí směsi nebo již hotové namíchané víno v různých baleních.

Recepty na svařené víno

  • Bílé svařené víno - kvalitní bílé víno, zázvor, limetku a med. Víno dáme do hrnce, přidáme na kostičky nakrájený očištěný zázvor, limetkovou šťávu a med. Poměr surovin je třeba doladit vyzkoušením během přípravy. Někdo má rád výraznější zázvorovou chuť, někdo spíše sladší medovou. Vše spolu přivedeme k teplotě přibližně 65-70 stupňů. Podáváme v porcelánové šálku ozdobené sušeným zázvorem a plátkem sušené limetky.
  • Růžové svařené víno -  kvalitní růžové polosladké víno, jahodový kompot, zmrazené maliny a borůvky, citronová kůra a máta. Víno dáme do hrnce, přidáme pár kousků jahod se šťávou, mražené maliny a borůvky, trochu citronové šťávy, objem přidané šťávy závisí na tom jak sladce má působit hotové víno. Vše spolu přivedeme k teplotě přibližně 65-70 stupňů. Servírujeme ve skleněné šálku ozdobené lístky máty zastříknuté citrónovou kůrou.
  • Červené svařené víno - kvalitní červené víno, rozinky, sušené švestky, višňový kompot a směs koření na svařené víno (badyán, skořice, hřebíček). Víno dáme do hrnce, přidáme na menší kousky nakrájené sušené ovoce, pár lžic višňového kompotu i se šťávou, cukr a koření. Poměr cukru závisí na tom, jak sladké chcete mít svařené víno. Vše spolu přivedeme k teplotě přibližně 65-70 stupňů. Servírujeme v nižší porcelánové šálku i s obsahem ovoce a dozdobíme kouskem sušeného badyánu.
  • Rybízové ​​svařené víno -  rybízové vín, rum, citronová šťáva, pomerančová šťáva nebo džus, čerstvý tymián a směs koření na svařené víno (badyán, skořice, hřebíček). Víno dáme do hrnce, přidáme kořeněný rum (přibližně 0,2 l na láhev vína) a citrónovou šťávu. 

Rada na závěr

Při objevování nových receptů se meze nekladou. Můžete například použít víno s výrazným aroma, které ovlivní výsledek, případně víno se zbytkovým cukrem, víno suché bílé, červené nebo polosladké růžové, ale i některé z ovocných vín. Pokud máte raději ostřejší chutě, můžete přidat i něco tvrdšího. Kromě již zmiňovaného rumu i různé ovocné destiláty. Ale pozor! Kvalitu výsledného produktu ovlivňuje kvalita každé použité suroviny a teplota do 70 ° C. Vyšší teplota při přípravě nápoje zbytečně ochuzuje o aromatické složky a alkohol, který se vypaří.

Autor: Lenka Kostková