Skořice podporuje zdravé kosti, posiluje imunitu a stabilizuje krevní cukr

Datum článku: 9. 8. 2016

Voňavé koření, které zahřeje. I tak by se dala popsat skořice. Získává se z kůry rostliny zvané skořicovník. Existuje mnoho druhů, ale pro konzumaci se používají pouze dva. Kvalitnější a světle hnědé barvy je skořicovník cejlonský, více do červena a méně aromatický je skořicovník čínský. Cejlonská skořice je používána za nejkvalitnější a po usušení tvoří dvojruličky. Skořice má svoji typickou a nezaměnitelnou chuť a navíc množství benefitů, které se týkají našeho zdraví.

skořice, zdraví, koření, antioxidanty, vitaminy, minerály, trávení, krev

Obsah živin ve skořici

Kvalitní skořice, označovaná také jako cejlonská (pravá), je výborným zdrojem vápníku, manganu, železa, fosforu i vlákniny. Slušně zastoupen je i vitamin E, v menší míře vitaminy A, K a vitaminy ze skupiny B. Nutriční obsah obohacují i ​​další minerály a stopové prvky, jako například měď, draslík, hořčík a zinek.

Skořice má výjimečné antioxidační působení

Skořice patří mezi koření, které mají nejsilnější antioxidační působení. Tedy pravidelnou konzumací skořice lze eliminovat vliv škodlivých volných radikálů a také posilovat imunitní systém.

Zastoupený eugenol je významné antiseptikum

Toto aromatické koření disponuje i antiseptickými vlastnostmi a to díky éterickým olejům, jako je eugenol. Dokonce se považuje i za lokální anestetikum a jeden z prostředků, jak stabilizovat hladinu krevního cukru.

Mangan je potřebný pro zdravé kosti

V jedné čajové lžičce se nachází více než 22 procent doporučené denní dávky manganu. Tento stopový prvek je důležitý pro pevnost kostí, pohlavní hormony a také správnou srážlivost krve. Také je nápomocný při metabolismu tuků a sacharidů a regulaci krevního cukru, vstřebávání vápníku a také správnou činnost mozku.

Proč používat skořici?

Skořice je koření, které by mělo být v zdravém jídelníčku zastoupeno pravidelně. Proč? Skořice vám pomůže udržovat stabilní hladinu krevního cukru, díky čemuž se můžete alespoň částečně vyhnout přejídání, dále uvolňuje střevní vlivy a také posiluje imunitu.

Skořicový čaj

Tento čaj si dopřejte po jídle, pomůže vám stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Na přípravu 0,5 l potřebujete 1-3 g skořice, kterou zalijete vroucí vodou a necháte louhovat. Oddělí se usazenina, kterou je třeba slít. Čaj dochuťte citrónem a pijte po doušcích.

Autor: Martina Dvořáková