Salát z mořských řas pro zdraví, krásu a dlouholetost

Datum článku: 1. 7. 2019

Mořské řasy jsou úžasnou potravinou, plnou pro život nezbytných bílkovin, vitaminů, minerálů, enzymů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Možná jste si je dali jako součást sushi a další varianta, jak je v kuchyni využít, vás nenapadá. Ale určitě, když je alespoň občas zařadíte do svého jídelníčku, neuděláte chybu. Pochutnáte si a prodloužíte život. Nevěříte? A proč si myslíte, že se Japonci dožívají tak vysokého věku?

mořské řasy, zdraví, detoxikace, minerály, vitaminy, bílkoviny

Zdravé trávení a štíhlá postava

V některých typech mořských řas se nachází přírodní vláknina s názvem "alginát", která pomáhá při trávení a snižuje vstřebávání tuků. Jedna studie provedená na univerzitě v Newcastle ukázala, že konzumace mořských řas zlepší trávení "těžkých" tuků až o 75%. Vláknina také pomáhá rychleji nabýt pocit sytosti a zabraňuje tak přejídání. Tato zjištění naznačují, že přidání mořských řas do vašeho jídelníčku vám může pomoci zhubnout a snížit nezdravou hladinu cholesterolu v krvi.

Zvyšování HDL a zdravé srdce

Mořské řasy obsahují značné množství omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce. Tento typ kyselin pomáhá zvyšovat hladinu "dobrého" HDL cholesterolu v krvi a snižovat záněty v těle.

Fytoestrogeny v akci

Mořské řasy jsou plné lignanů - rostlinných látek, které se v lidském těle mění na fytoestrogeny pomáhající snižovat riziko vzniku rakoviny prsu. Japonsko patří mezi země s nízkým výskytem rakoviny prsu u žen, což může být z části ovlivněny i vysokou konzumací mořských řas.

Účinná detoxikace

Mořské řasy jsou skvělé na detoxikaci celého organismu. Jejich konzumace má smysl zejména pro lidi, kteří často vdechují cigaretový kouř nebo jiné znečištěné plyny z dopravy a průmyslových závodů.

Chutný salát z mořských řas

  • K jeho přípravě potřebujete: listový salát, cibuli, mořské řasy "nori", citronovou šťávu, mořskou sůl a olivový olej.
  • Postup: Natrhejte salát na menší kousky a zamíchejte dohromady s jemně nakrájenou cibulí. Mořské řasy zlehka opečeme na pánvi, dokud se nezbarví do zelené barvy. Vše dohromady smícháme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a zdravý salát je hotový!
Autor: Lenka Kostková