Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Datum článku: 28. 6. 2017

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce myslelo, že jsou jedovatá! Dnes již víme, že tomu tak není a rajčata jsou v našich teplých i studených pokrmech velmi oblíbená. A to je dobře, protože jsou nejen chutná, ale i velmi zdravá.

rajčata, zelenina, zdraví, rakovina

Prevence rakoviny

Rajčata mají prospěšné karotenoidy, zejména lykopen, barvivo, které dává rajčatům jejich zarudnutí. Rajčata mohou hrát významnou roli v prevenci různých typů rakoviny. Navíc jsou zdravou dietní volbou.

Jedno velké, zralé rajče

Jedno velké, zralé, červené rajče má asi 5 cm v průměru, obsahuje 1,60 g bílkovin, 0,36 g tuku, 7,08 g sacharidů, 2,2 g vlákniny a 4,79 g přírodních cukrů ve formě glukózy a fruktózy . Velké rajče má nízký obsah soli, vysoký obsah vlákniny a je bez cholesterolu. Se zanedbatelnými 33 kaloriemi, je jedno velké rajče dobrá svačina pro ty, kteří se snaží udržet si zdravou váhu. Jeho velkorysé porce rozpustné a nerozpustné vlákniny mohou vytvořit pocit plnosti, což podporuje rychlé odstranění hladu a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Vitamíny a minerály

Jedno velké rajče obsahuje 24,9 mg (téměř třetinu doporučeného denního množství) antioxidačních vitaminů jako je vitamin C, který je nezbytný pro imunitní systém. Poskytuje také 1,081 mg naicinu na snížení cholesterolu. Zásadní prvek pro výrobu energie a zdravého trávicího systému. Stejně jako 0,146 miligramu pyridoxinu, vitaminu B6, který pomáhá regulovat hladinu homocysteinu, aminokyseliny spojené s onemocněním srdce. S 1516 mezinárodními jednotkami vitaminu A, velké rajče poskytuje podstatnou pomoc pro náš zrak i imunitu. Stejně obsahuje 0,49 miligramů železa, nezbytného pro transport kyslíku a 431 miligramů draslíku, životně důležitého při regulaci stabilní srdeční frekvence a krevního tlaku.

Lykopen

Jedno velké rajče obsahuje 4683 mikrogramů lykopenu, který uklízí destruktivní volné radikály v těle. Chrání pokožku před UV zářením a napomáhá prevenci rakoviny prostaty. Lykopen má ověřené antioxidační a antikarcinogenní účinky.

Výběr a skladování

Vybírejte si jen červená, lesklá, rajčata s neporušenou slupkou, která jsou na pocit v ruce spíše těžší. Rajčata je třeba skladovat na chladném a temném místě, umístěte je do chladničky pouze v případě, že nejsou přezrálá. Aby nedošlo k požití pesticidů, opláchněte je důkladně studenou vodou a osušte.

Alergie na rajčata

Jako na téměř všechny druhy ovoce a zeelniny, i na rajčata mohou být lidé alegičtí. Alergie na rajčata může způsobit svědění kůže, očí, bolesti břicha, zvracení a průjem. Navíc tato alergie se může křížit s alergií na trávy. Proto je třeba v případě potvrzené alergie na trávy být opatrní i při konzumaci rajčat!
 

Autor: Martina Dvořáková