Olivy chrání před rakovinou, udržují krásnou pleť a štíhlou postavu

Datum článku: 25. 9. 2018

Máte rádi olivy? A které? Zelené nebo černé? Ať už vám chutnají více ty nebo ty, určitě děláte dobře pro své zdraví. Olivy jsou nejen chutné a oku lahodící, ale i velmi zdravé. A jejich konzumaci by se neměli vyhýbat ani lidé, kteří chtějí zhubnout. A víte vůbec, jak to vlastně s tou barvou oliv ve skutečnosti je?

olivy, zdraví, vitaminy, rakovina, hubnutí

Zralé nebo nedozrálé

Zelené olivy jsou vlastně nedozrálé olivy černé. Konzumují se dokonce častěji a na organismus nemá žádný vliv fakt, že jsou nezralé. Zelené olivy mají výraznější a slanější chuť a obsahují dvakrát méně tuků. Černé olivy jsou zase sladší, měkčí a mají méně kalorií.

Účinné látky v olivách

Olivy jsou cenným zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminů A, B (zejména B3 a kyseliny listové), K a E, dále železa, draslíku, vápníku, ale i důležitých omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

Zdravotní benefity oliv

  • Zrychlují metabolismus
  • snížují hladinu špatného cholesterolu a krevního tlaku
  • zlepšují imunitu
  • chrání před infekcemi a záněty
  • pročišťují ledvin a močové cesty
  • detoxikují organismus
  • regenerují buňky
  • hydratují organismus
  • mají vliv pružnost pokožka a činí ji hebkou.

Proč jíst olivy

Jejich velkou výhodu je skutečnost, že dokáží uspokojit všechny čtyři základní chutě (slanou, sladkou, hořkou i kyselou). Takže jsou skutečně univerzální ingrediencí v kuchyni. Hodí se téměř ke všemu, ať už k rýži, salátům, pečivu, nebo k masu a rybám. Vynikající jsou k sýrům a těstovinám.

Hubnutí s olivami

Díky vysokému obsahu vlákniny jsou olivy lehce stravitelné a dostatečné množství vody a nízký obsah kalorií zase zajistí, že nepřiberete. Mohou být tedy jakousi alternativou k večenému "zobání" chipsů či čokolády.

Přírodní ibuprofen a prevence proti vředům

Olivy obsahují látku oleocanthal, která působí protizánětlivě a její účinky se vyrovnají lékům jako je ibuprofen. Fenoly zase dokážou zničit několik vrstev bakterie helicobacter pylori, čímž zabraňují vzniku žaludečních vředů, ale také rakoviny.

Autor: Martina Dvořáková