Zelené olivy jsou vlastně nedozrálé olivy černé. Konzumují se dokonce častěji a na organismus nemá žádný vliv fakt, že jsou nezralé. Zelené olivy mají výraznější a slanější chuť a obsahují dvakrát méně tuků. Černé olivy jsou zase sladší, měkčí a mají méně kalorií.
Olivy jsou cenným zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminů A, B (zejména B3 a kyseliny listové), K a E, dále železa, draslíku, vápníku, ale i důležitých omega 3 a omega 6 mastných kyselin.
Jejich velkou výhodu je skutečnost, že dokáží uspokojit všechny čtyři základní chutě (slanou, sladkou, hořkou i kyselou). Takže jsou skutečně univerzální ingrediencí v kuchyni. Hodí se téměř ke všemu, ať už k rýži, salátům, pečivu, nebo k masu a rybám. Vynikající jsou k sýrům a těstovinám.
Díky vysokému obsahu vlákniny jsou olivy lehce stravitelné a dostatečné množství vody a nízký obsah kalorií zase zajistí, že nepřiberete. Mohou být tedy jakousi alternativou k večenému "zobání" chipsů či čokolády.
Olivy obsahují látku oleocanthal, která působí protizánětlivě a její účinky se vyrovnají lékům jako je ibuprofen. Fenoly zase dokážou zničit několik vrstev bakterie helicobacter pylori, čímž zabraňují vzniku žaludečních vředů, ale také rakoviny.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.