Nedostatek železa doplní červené ovoce, hořká čokoláda, obiloviny a ořechy

Datum článku: 25. 6. 2018

Anémie neboli chudokrevnost je nedostatek červených krvinek. A ta může být způsobena onemocněním nebo také tím, že ve stravě chybí železo. Pokud se jedná o druhou variantu, máme pro vás řešení. Zařaďte do pravidelného jídleníčku tyto potraviny a pochutiny.

chudokrevnost, anemie, červené ovoce, zdraví, maso, červené maso, ořechy

Chudokrevnost z nedostatku železa

Cítíte se slabí a unavení? Možná máte málo červených krvinek v krvi. Na vině může být chybějící železo. Touto chudokrevností trpí převážně ženy, jejichž zvýšené nároky na červené krvinky stoupají zejména v období menstruace. Významným zdrojem železa jsou zejména maso a ryby, ale jsou i jiné možnosti.

Rostlinná alternativa  

Pokud vám chybí železo, nemusíte hned sáhnout po tabletkách. Pro tělo je přirozenější ho doplňovat ve stravě. Ať už jde o maso, zeleninu nebo ovoce, do červena zbarvené potraviny ho mají významné množství. A ne jen ony. Podívejte se na jídla, která doplní červené krvinky.

Červené ovoce

Čím červenější barva, tím více obsahu železa? Něco na tom bude. Pochutnejte si například na jahodách, červeném rybízu, borůvkách, malinách, třešních, hroznovém víně nebo brusinkách. Vybírejte si zároveň kyselejší ovoce, které obsahuje vitamin C. Ten podporuje vstřebávání železa v organismu. Významným zdrojem železa je i sušené ovoce.

Zelenina s vitaminem C

To, že červená souvisí se železem, stejně platí i u zeleniny. Například ho najdete v červené řepě, zelí, paprice, bramborách a dočervena zbarvených fazolích. Ale i další jinak barevné luštěniny, brokolice, špenát, petržel a listová zelenina. Výhodou je, že tyto druhy zelenin obsahují vitamin C, který podporuje vstřebávání železa v těle.

Hořká čokoláda

Není sice červená, ale tmavá je určitě. Sáhněte po hořké čokoládě, která by měla mít alespoň 70% kakaa. Už jedna porce čokolády, což je asi 25 gramů, vám pokryje 19% denní doporučené dávky železa. V takovém malém množství také najdete 25% denní doporučené dávky mědi a 16% denní doporučené dávky hořčíku.  

Namočené obiloviny

Dobrým zdrojem železa jsou také obiloviny. Dostatek železa najdete v ovesných vločkách, žitě, pšenici a ječmeni. Pokud se rozhodnete například pro ovesné vločky, bude lepší, když je uvaříte. Nebo je alespoň předem namočte do mléka či vody, zlepší se tak využitelnost železa v organismu. Vločky si můžete obohatit o sušené nebo červené ovoce, například jahody, maliny či brusinky, čímž ještě zvýšíte podíl železa v takto připraveném jídle.

Ořechy a semínka

Další skupinou jsou ořechy a semínka. Nejsou sice červené, ale v tomto případě barva nerozhoduje. Při doplnění železa můžete sáhnout po jakýchkoliv ořeších, nejvíce ho najdete v pistáciích, kešu, lískových ořeších, mandlích, kokosu a para ořeších. V arašídech ho najdete nejméně. Ze semen jsou nejlepší slunečnice, sezam a dýňová semínka. 

Autor: Lenka Kostková