Pokud jste kozí mléko ještě neochutnali, nikdy nezačínejte s teplým a čerstvě nadojeným. Jinak vás ani ty největší ódy o jeho zdravotních účincích nepřesvědčí, abyste v jeho konzumaci setrvali. Specifická chuť a vůně umí odradit i ty nejodhodlanější. Úvodem vyzkoušejte jogurt nebo sýr. Chcete-li skutečně začít mlékem, na úvod si ho přidávejte do kávy nebo si ho ochuťte kvalitním kakaem. Kvalita a chuť kozího mléka vždy závisí na tom, kde se zvíře páslo. Pokud si budete kupovat mléko z farmy, nestyďte se zeptat, kde se zvířata pásla a čím jejich chovatel krmí. Většina kozích farem je v horských oblastech, kde o přírodní a zdravé krmivo není nouze.
Kozí mléko má protizánětlivé účinky, proto ho ocení zejména revmatici. Říká se o něm, že je výbornou prevencí rakoviny. Doporučuje se pít lidem s častými migrénami, poruchami imunity i dlouhodobě vystresovaným jedincům. Vědecké výzkumy tvrdí, že pokud zaměníte kravské mléko za kozí, sníží se intenzita migrén a jejich počet. Pokud máte alergii na bílkovinu kravského mléka, je to kozí skvělou náhradou.
Pokud máte suchou pokožku se sklonem k ekzémům, vyzkoušejte si sklenici kozího mléka přidat do vany s vodou. Zakoupit k péči o obličej a tělo můžete přírodní kosmetiku z kozího mléka, která je vhodná i pro velmi cilivou a alergickou pokožku.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.