Kašel nikoho netěší. Ale i v nemoci si můžete dopřát příjemné věci. Milovníky pamlsků určitě potěšil profesor Alyn Morice z Hull University a Mezinárodní společnosti pro studium kašle, sladkou zprávou. Na kašel zabírá čokoláda!
Zní to šíleně, ale profesor tvrdí, že má v rukávu důkazy. Pacientům, kteří užívali přípravek s obsahem kakaa, se kašel zlepšil už po dvou dnech, oproti těm, kteří se léčili běžným sirupem z lékárny. Na pohled nespojitelné přitom vědec nespojil jako první. Navazuje na první vlaštovky v studiích čokolády a kašle z předešlých let. V minulosti londýnští výzkumníci například objevili, že theobromin, látka v kakau, potlačí nutkání na kašlání lépe než kodein v lécích na dráždivý kašel.
Léčivé účinky kakaa jsou známé už dříve. Ví se o jeho protizánětlivých účincích a schopnosti tlumit podráždění. Jde však i o jeho hustotu. Jeho struktura umožňuje lépe se zachytit na sliznici jazyka a patra úst a utlumit tak nervová zakončení pro kašel. Nakonec, na podobném principu funguje i med. Cesta přípravku s obsahem kakaa do lékáren ale bude ještě dlouhá. Zatím se tedy budete muset spokojit s tabulkou čokolády na cucání. Ale určitě si kupte hořkou a s co největším obsahem kakaa.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.