Jahody utiší bolest, sníží hladinu chlesterolu a zaženou pocit hladu

Datum článku: 7. 6. 2019

Sezóna jahod je v plném proudu. Do obchodů se již dostávají jahody od lokálních pěstitelů, tak je dobré si připomenout, co tyto voňavé a křehké plody dělají pro naše zdraví. A věřte, že toho není málo. Tak na chíli zapomeňte na exotické ovoce a kupte si košíček jahod. Ani upravovta je nemusíte, stčí omýt a šup s nimi do pusy! nejenže vám pusu ovoní, ale také vybělí zuby. A to zdaleka není vše, čím se tyto nenápadné plody pyšní.

hajody, bolest, zdraví, vitaminy, cholesterol

Nákup jahod

Přemýšlíte v obchodě nad košíkem jahod? Určitě si je vložte do nákupního vozíku. Jahody obsahují mnohem více vitamínu C než citrusové ovoce. Už 150 g pokryje denní dávku tohoto vitamínu. Na pultech obchodů již najdete jahody, vypěstované v Česku. Sezóna chutného ovoce je odstartována.

Ovoce proti bolesti

Výzkum univerzity v americkém Michiganu potvrdil, že v tomto ovoci se nachází druh kyseliny salicylové, která účinkuje tak dobře proti bolesti jako populární tabletky s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Kromě zmíněného vitamínu C se v jahodách nacházejí vitaminy skupiny B, vitamin K, měď, železo, hořčík, mangan. Mnohé výzkumy zároveň ukázaly, že jahody mají velký potenciál v prevenci proti oxidačnímu stresu. Dokáží bojovat i se zánětem či snížit riziko obezity, vysokého krevního tlaku, cukrovky 2. typu či dokonce rakoviny.

Vylepší hodnoty cholesterolu v krvi

Němečtí odborníci vidí velký potenciál jahod zejména v boji s obezitou. Jejich hlavní výhodou je, že jsou chutné. Konzumace jahod zvyšuje hladinu hormonu adiponektinu, který je zodpovědný za regulaci pocitu hladu. Výhodou je, že zároveň snižují oxidační stres. A ten u lidí s nadváhou bývá výraznější. Američtí vědci z Výzkumného centra pro výživu zase servírovali lidem s nadváhou čtyři 80 gramové porce jahod denně. Po týdnu se jim začala snižovat hladina cholesterolu v krvi. 

Autor: Martina Dvořáková