Přemýšlíte v obchodě nad košíkem jahod? Určitě si je vložte do nákupního vozíku. Jahody obsahují mnohem více vitamínu C než citrusové ovoce. Už 150 g pokryje denní dávku tohoto vitamínu. Na pultech obchodů již najdete jahody, vypěstované v Česku. Sezóna chutného ovoce je odstartována.
Výzkum univerzity v americkém Michiganu potvrdil, že v tomto ovoci se nachází druh kyseliny salicylové, která účinkuje tak dobře proti bolesti jako populární tabletky s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Kromě zmíněného vitamínu C se v jahodách nacházejí vitaminy skupiny B, vitamin K, měď, železo, hořčík, mangan. Mnohé výzkumy zároveň ukázaly, že jahody mají velký potenciál v prevenci proti oxidačnímu stresu. Dokáží bojovat i se zánětem či snížit riziko obezity, vysokého krevního tlaku, cukrovky 2. typu či dokonce rakoviny.
Němečtí odborníci vidí velký potenciál jahod zejména v boji s obezitou. Jejich hlavní výhodou je, že jsou chutné. Konzumace jahod zvyšuje hladinu hormonu adiponektinu, který je zodpovědný za regulaci pocitu hladu. Výhodou je, že zároveň snižují oxidační stres. A ten u lidí s nadváhou bývá výraznější. Američtí vědci z Výzkumného centra pro výživu zase servírovali lidem s nadváhou čtyři 80 gramové porce jahod denně. Po týdnu se jim začala snižovat hladina cholesterolu v krvi.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.