Hrušky lahodně chutnají a nahradí spoustu výživových doplňků stravy

Datum článku: 23. 9. 2019

Stále více nakupujeme exotické plody a zapomínáme na naše lokální ovoce. Víte ještě vůbec, jak lahodně chutná zralá hruška? Pěstování tohoto ovoce u nás upadá, a proto koupit si toto chutné a zdravé ovoce v obchodě není vůbec levná záležitost. Přesto stojí za to!

ovoce, zdraví, minerály, vitaminy, hrušky

Plody hrušně - hrušky

Hruška má nespočet odrůd. Jen samotná barva se může měnit v rozmezí od žluté, zelené, hnědé až k červené. Existují měkčí, takzvané máslové hrušky, a také tvrdší odrůdy. Mohou se lišit i tvarem - od zvonu až po zaoblení jaké má jablko. Ale všechny mají jedno společné - jsou chutné a zdravé!

Vitaminy a minerály v hruškách

Hrušky v našem pásmu dozrávají většinou na podzim, ale máme i odrůdy, které jsou na konzumování vhodné až v zimě. Hrušky jsou výborným zdrojem vlákniny. Nastartují vaše trávení hned ráno tak, že bude fungovat celý den jako hodinky. Obsahují vitaminy A, B1, B2, C a E. Kromě toho jsou velkým zdrojem kyseliny listové a niacinu. Z minerálů můžeme v hruškách najít fosfor, draslík, měď, bór a menší množství chlóru, hořčíku, vápníku, sodíku a síry. Různé odrůdy obsahují různé množství železa. Pokud po ukrojení hruška rychle zhnědne, obsah železa je velmi vysoký.

Léčivé účinky hrušek

Hrušky často doporučují i alergologové, protože jsou hypoalergenní a pro vysoký obsah vlákniny, navíc jsou lehce stravitelné. Hrušky jsou prospěšné pro zdraví tlustého střeva. Jsou vhodné i jako prevence proti vysokému krevnímu tlaku a mohou vás ochránit před akutní mozkovou příhodou. Pektin v hruškách napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Hrušky v boji proti stárnutí a nemocem

Vysoký obsah mědi a vitamínu C v hruškách slouží jako antioxidant, který chrání buňky před vznikem rakoviny. Antioxidační živiny v hruškách jsou rozhodující i při budování imunitního systému. V zimě si nemůžete dopřát lepší antioxidační nápoj, než je hruškový džus. Hrušková šťáva má protizánětlivé účinky a pomáhá zmírnit bolest při různých zánětlivých onemocněních. Kyselina listová v hruškách chrání miminko v matčině bříšku. Vysoký obsah boru pomáhá udržovat v těle vápník, čímž se zabraňuje vzniku osteoporózy.

Hubnutí konzumací hrušek

Konzumace hrušek může pomáhat s udržením štíhlé postavy. Sacharidy jsou v nich až druhořadé a navíc rozhodně zaženou chuť na sladké při dietě lépe a zdravěji než čokoláda. Čím to ale je, že něco tak sladkého jako jsou hrušky, dokáže pomáhat zhubnout? Je to díky vysokému obsahu vlákniny a také vody, což je důležité při dietě. Zhubnout vám pomůže především slupka hrušek, která obsahuje vlákniny nejvíce. Vždy tedy jezte hrušky se slupkou. Jelikož nejsou nijak dietní co do obsahu sacharidů, dodržujte při dietě také zásadu - maximálně jedna hruška jako jedna porce jídla denně. Podle velikosti bude představovat tato porce jídla pro vás příjem cca 85 až 135 kalorií.

Autor: Lenka Kostková