Hroznový cukr má své nesporné výhody, ale není pro všechny!
Datum článku: 6. 6. 2017
Zcela na konci osmnáctého století objevil chemik Johann Tobias Lowitz v hroznu vína další monosacharid. Odtud pochází i zlidovělý název hroznový cukr. Jedná se o cukr s jedinečnou funkcí v těle. Je to nejrychlejší zdroj energie a zároveň jediná forma cukru, která se okamžitě po konzumaci vstřebává do krve bez zatížení zažívacího traktu. Některé zdroje uvádějí, že se tak děje do dvou minut od požití.
Koloběh glukózy v těle
Glukóza se dostává do celého těla, kde se využívá jako stálý, pohotový zdroj energie, nebo se dostatečně ukládá ve svalech a játrech.
Sedm výhod hroznového cukru
-
Pomáhá překonávat nemoci.
-
Je prospěšný při urychlování zotavení organismu vyčerpaného sportem, nemocí i prací.
-
Posiluje organismus dětí a starších lidí jako zdroj energie.
-
Používaná se při nechutenství.
-
Je potřebný pro lidský mozek, který je závislý na příjmu glukózy (při poklesu se tvoří v mozku hormony glukagon a adrenalin).
-
Prospívá při zvyšování využití kreatinu (základní výživový doplněk v kulturistice a silových sportech).
-
Přináší pro všechny lidi, kteří nadměrně fyzicky nebo psychicky zatěžují svůj organismus, potřebnou energii.
Klady hroznového cukru
Lidský organismus nemá problémy s jeho strávením. Dobrou zkušenost s ním mají hlavně sportovci, starší nemocní lidé a rekonvalescenti. Slouží jako vydatný zdroj rychle dostupné energie, který mohou využívat všechny tělesné tkáně. V dietním režimu slouží k udržení správné hladiny glykémie. Zefektivňuje také využití kreatinu organismem. Je jediným cukrem, který je možné podávat parenterálně (injekčně) přímo do krve (krevní cukr). Navíc, náš tolik potřebný mozek, kryje svou energetickou potřebu výlučně z glukózy (denně vyžaduje mozek asi 110-130g glukózy). Ale i hroznový cukr má svá negativa.
Nevýhody
-
Není vhodný pro diabetiky.
-
Má negativní vliv na vstřebávání bílkovin.
-
Působí na tvorbu inzulínu, což může zapříčinit vznik cukrovky.
-
Ukládá se v podkoží.
Autor: Lenka Kostková