Citrony posilují imunitu, brání stárnutí a růstu chloupků

Datum článku: 30. 7. 2018

Na citrony si většinou vzpomeneme s příchodem chladnějších dnů a lehkých nachlazení ze změny počasí. Ale citrony, to není jen tolik potřebný vitamin C. To jsou i antioxidanty, které chrání naše tělo před stárnutím a ani ty nejsou zdaleka vše, co nám tento malý žluto-zelený exotický plod přináší. A víte, že se dá dobře využít i v péči o tělo?

citrony, vitamin C, chloupky, imunita

Vitamin C

V 100 gramech citronu je od 30 do 50 miligramů vitaminu C. Tento vitamin si tělo nedokáže vyrobit samo, proto je nutná určitá denní dávka, kterou 1 citron dostatečně splňuje. Svůj den můžete začít sklenicí vlažné vody s vylisovanou citrónovou šťávou. Posílíte si nejen imunitu, ale  také zpomalíte stárnutí. Voda s citronem navíc urychluje hubnutí, díky obsahu pektinové vlákniny.

Jeden běžně velký citron

Jeden oloupaný citron obsahuje téměř 1 gram bílkovin, 24 kalorií a 2,4 gramy vlákniny. Kromě toho zde najdeme vitaminy C, B, A, E a minerály jako draslík, fosfor, zinek, či vápník. Kůra citronu je bohatá na aromatickou esenci citrátu, čili éterický olej s dezinfekčními a čistícími účinky.

Účinky citrónu

  • Posiluje imunitu,
  • pomáhá odbourávat LDL cholesterol v játrech,
  • léčí infekce močového měchýře a ledvin,
  • předchází srdečnímu infarktu a mrtvici,
  • zpomaluje růst nádorů,
  • urychluje hojení ran a popálenin,
  • odstraňuje krvácení z dásní,
  • předchází alergiím a astmatu,
  • zlepšuje stav svalů, kostí, šlach a kůže,
  • snižuje horečku a pomáhá při bolestech hlavy,
  • detoxikuje organismus,
  • odstraňuje vedlejší účinky léků,
  • váže těžké kovy,
  • podporuje paměť, postřeh a soustředěnost.

Citron v kuchyni

Možností, jak využít citron při tvorbě jídel, je mnoho. Ať už ho přidáte do dresingů k salátům, marinádám na maso, do dezertů nebo drinků, vždy chuť osvěží. Citron využijete i při grilování, stačí položit vysušené zbytky citronu na okraj grilu k uhlí a jeho vůně prorazí pach z připalování masového tuku. Nejtypičtější využití citronu je zřejmě dochucení čaje. Nicméně, pozor, nesmí se dávat do horkého nápoje, protože tím by se zničil veškerý vitamin C.

Citronová šťáva

  • Urychluje metabolismus a pomáhá při hubnutí,
  • zabraňuje oxidaci - stačí, když nakrájenou zeleninu nebo ovoce zlehka pokapete a nemusíte se obávat zhnědnutí,
  • zachrání i převařenou rýži - přidejte pár kapek citrónové šťávy a trošku másla,
  • vybělí nehty i pokožku rukou,
  • odstraní usazený vodní kámen,
  • zabraňuje výskytu mravenců v domácnosti,
  • potlačuje růst chloupků - stačí svařit citrónovou šťávu s jedním decilitrem medu a vychladlou směsí natírat ochlupená místa.
Autor: Lenka Kostková