Patří mezi tradiční kuchyňské podlahové krytiny. Její předností je dlouhá životnost, snadná údržba a výborná odolnost proti vodě a chemikáliím. Zejména z bezpečnostních důvodů se do kuchyňských prostor doporučuje dlažba s protiskluzovou úpravou. Keramická dlažba může být pórovitá, glazovaná nebo neglazovaná. Jednotlivé druhy se liší svými vlastnostmi. Zatímco pórovitá dlažba dobře absorbuje vodu, glazovaná ji odpuzuje, čili má vyšší odolnost proti vlhkosti. Do kuchyňských prostor se doporučuje použít neglazovanou dlažbu s reliéfním povrchem, broušenou nebo leštěnou. Taková dlažba je mimořádně odolná proti mechanickému poškození. Odolnost proti opotřebení glazur je vyjádřena otěruvzdorností - má pět stupňů, přičemž nejméně otěruvzdorný je první stupeň.A protože kuchyně je prostor, který musí odolávat větší zátěži, doporučuje se vybrat dlažbu s vyšším stupněm otěruvzdornosti, například IV.
Současným trendem v kuchyních je používání větších formátů dlaždic, například o rozměrech 600 × 1 200, 600 × 600 či 400 × 400 mm. Co se týče barevnosti, výběr je opravdu široký. V oblibě jsou teplé, světlé pastelové barvy. V moderních interiérech se však zabydlují i studené odstíny dlaždic či dlaždice, které vizuálně připomínají přírodní kámen, kůži či dřevo.
Při pokládání je třeba zachovat rozestupy mezi dlaždicemi, pro estetické a funkční ztvárnění je prioritní podmínkou jejich precizní vyspárování. Nejvhodnějším prostředkem na čištění dlažby je teplá voda s běžným saponátem.Aby nedošlo ke zničení spár mezi dlaždicemi, nedoporučuje se používat kyseliny a silné čisticí prostředky na odstranění vodního kamene či jiných usazenin. Rovněž je třeba se vyhýbat písku či drátěnkám, které by mohly poškodit povrch dlažby.
Pružné materiály v kuchyni se staly trendovou záležitostí - jsou estetické i praktické. Staronovým materiálem je linoleum. Jde o antistatický, hygienický materiál, který zabraňuje rozmnožování mikroorganismů. I to je jeden z důvodů, proč je v moderních kuchyních oblíbený. Kromě výše uvedených vlastností disponuje i dobrou tepelnou i zvukovou izolací. Moderní linoleum neztrácí vzory a je odolné proti škrábancům, což svědčí o hloubkové stálosti designu tohoto materiálu. Nápadité módní zbarvení a krása vzorů jsou dalším důvodem, pro který se stále více spotřebitelů rozhoduje pro tuto elastickou podlahovou krytinu. Základními složkami linolea jsou korková a dřevitá moučka, vápencový prášek, pryskyřice, piliny a lněný olej.Některé typy mají ekologické označení. Speciálním typem linolea je marmoleum - stoprocentní přírodní podlahová krytina, vyrobená z pryskyřice, lněného oleje, vápence a dřevité moučky. Dvouvrstvá povrchová úprava je odolná proti sešlapání a lze ji renovovat. Zbarvení se dosahuje výhradně pigmenty přírodních barviv.Marmoleum se řadí mezi ekologické homogenní podlahoviny, jejichž struktura i barevnost prostupují celou tloušťkou materiálu.
s poměrně příznivými izolačními vlastnostmi. Moderní PVC je odolné proti oděru a preventivně působí proti usazování nečistot. Je vhodným typem krytiny i pro podlahové vytápění. Na trhu je k dispozici jedno-a vícevrstvé PVC, které má delší životnost než slabší jednovrstvé.
které dobře odolávají vodě, vlhkosti i dezinfekčním prostředkem. Nášlapná vrstva je měkká, takže nárazy těžkých předmětů ji nepoškodí. Ochranná vrstva chrání nejen proti oděru, ale i proti šmouhám. Vinylová krytina se prodává v rolích v různých šířkách (2, 3 a 4 m) nebo jako vinylové dlaždice. Obě varianty jsou pružné a při pokládání poddajné, proto se s nimi dobře manipuluje. Některé typy vinylových dlaždic jsou samolepící. Stačí stáhnout ochranný papír a přitlačit na určené místo podlahy.
neboť mají jednolitý hladký povrch a v žádných rýhách nebo spárách se nezachytává prach, špína a jiné nečistoty.Podlahové krytiny z pružných materiálů se lepí na rovný, čistý a suchý podklad a případné spoje se upravují za studena. Na zakončení u stěn se používají lišty různých materiálů.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.