Pět zdrojů vápníku, které spolehlivě pokryjí naši denní spotřebu

Datum článku: 3. 2. 2017

Mléčné výrobky zahrnují velké množství vápníku, a proto jsou první volbou, pokud si chce člověk doplnit do těla tuto minerální látku. Ale jsou i další, významné zdroje vápníku, které je důležité zařadit do jídelníčku.

vápník, zdraví, minerály, špenát, tofu, sýr, sezam

Mléko není jedniný zdroj vápníku

Úvodem je nutné poznamenat, že mléko není jediným zdrojem vápníku. Existuje hned několik potravin, které ho mají v mnohem větším množství. A proč je pro nás vápník tak důležitý? Tato minerální látka je jednou z nejdůležitějších složek v těle, která je základem zubů a kostí. Je nenahraditelná pro funkci buněk, svalové stahy, přenos nervových impulsů a srážení krve.

1. Špenát

Už jeden šálek syrového špenátu, kterým si můžete obohatit svůj polední salát, vám přinese jisté množství vápníku, ale ještě lepší volbou je vařený špenát. Mnoho studií o této plodině došlo k závěru, že špenát má velmi pozitivní účinky na kardiovaskulární systém, a také dokáže snižovat krevní tlak. Obsah vápníku: 136 mg vápníku na 100 g vdušeného špenátu, 99 mg vápníku na 100 g syrového špenátu.

2. Kapusta

Kapusta je velmi populárním druhem zeleniny, protože ji člověk dokáže připravit různými způsoby. Ať už ji přidáme do smoothie nebo si s trochou mouky a pepře můžeme připravit "kapustové chipsy". Kapusta se vyznačuje vysokým obsahem vápníku a je také silným antioxidantem, který působí proti vzniku prostaty a rakoviny tlustého střeva díky vitamínu K. Obsah vápníku: 150 mg vápníku na 100 g kapusty.

3. Sezamová semínka

Sezamová semínka můžete najít jako nenápadnou přílohu v mnoha jídlech, ale jen málkdo z vás jistě ví, kolik vápníku obsahují. 100 gramů semínek obsahuje až 975 mg vápníku, což splňuje téměř celou požadovanou denní dávku vápníku (1000 mg). Neznamená to však, abyste od rána do večera jedli pouze sezamová semínka, ale jsou výborným ochucením jakéhokoliv jídla. Obsah vápníku: 975 mg vápníku na 100 g semínek.

4. Sýr

Sýry obsahují různé množství vápníku v závislosti na odrůdě. Druh sýra tzv. čedar je nejznámější svým obsahem vápníku, ale i ostatní druhy mají ve svém složení vápník v množství od 500 do 1000 mg. Obsah vápníku v sýru "čedar": 721 mg vápníku na 100 g sýru.

5. Tofu

Tofu se vyznačuje nízkým počtem kalorií a relativně velkým množstvím bílkovin a železa. V závislosti na tom, jak se tato plodina vyrábí, může mít také vyšší obsah vápníku, popřípadě i hořčíku. Obsah vápníku: 350 mg vápníku na 100 g tofu.
 

Autor: Lenka Kostková