Opar se lépe hojí, když zvýšíte příjem vitaminů
Datum článku: 26. 11. 2015
Opar je virové kožní onemocnění, které se vyskytuje nejčastěji na rtu, ale také v jeho blízkosti, někdy zasahuje i nos. Provází ho palčivá bolest a horkost. Místo začne nejprve svědit, následně se objeví puchýřky, které se naplní tekutinou. Existuje celá řada zaručených mastí a gelů, ale když opar již propukne, většinou ho nic nezastaví a je třeba vyčkat týden, než se pokožka zase uklidní. Ale co ten týden dělat?
Při oparu byste měli dodržovat několik zásad
-
Opar a jeho okolí si myjte jen jemnými pohyby.
-
Postižené místo se snažte udržet suché.
-
Když se dotýkáte oparu prsty, nemněte si oči. Infekci byste si totiž mohli přenést do očí a způsobit si tak zánět spojivek.
-
Když máte herpes, nejenže nepijte s jinými z jedné skleničky, ale v žádném případě se ani nedělte o společný ručník.
Co dělat pro zdravou kůži?
Pro zdravou kůži potřebujete zajistit do těla přísun antioxidačních živin, jakými jsou vitaminy A, C a E. Ty nejenže zpomalují stárnutí pokožky, ale chrání i před škodlivými účinky volných radikálů.
Pro zdravou pokožku jsou nejdůležitější:
-
Vitamin A: je potřebný pro růst tkání a jejich obnovu, podporuje odolnost vůči infekcím .Jeho nedostatek způsobuje drsnost a šupinatění kůže. Zdrojem jsou: játra, ledviny, vaječný žloutek, mléčné výrobky, mrkev, brokolice, meruňky, špenát a broskve.
-
Betakaroten: zpomaluje předčasné stárnutí kůže a chrání ji před škodlivými účinky slunečního záření. Zdrojem jsou: mrkev, rajčata, špenát a meloun.
-
Vitamin C: podporuje tvorbu a udržování kolagenu a napomáhá k rychlejšímu hojení ran. Je účinný i v boji proti vráskám. Zdrojem jsou: citróny, pomeranče, mandarinky, melouny, rajčata, zelí, borůvky, ostružiny, jahody.
-
Vitamin E: přispívá k rehydrataci pleti. Neutralizuje účinky volných radikálů a tím předchází stárnutí pleti. Zdrojem jsou: pšeničné klíčky, rostlinné oleje, avokádo, ořechy.
-
Zinek: podporuje tvorbu kolagenu a elastinu a dopomáhá k správné funkčnosti mazových žláz. Zdrojem jsou: vepřové maso, krůtí maso, ústřice a jogurty.
Autor: Lenka Kostková