Zažívací potíže odstraní zásady ajurvédy

Datum článku: 11. 1. 2017

Jídlo dodává energii a dobrou náladu. Ale pokud nejíte přiměřeným způsobem ty správné potraviny, mohou vás potrápit zažívací potíže. Existuje několik doporučení v rámci ajurvédy, které vám pomohou se vyhnout, anebo úplně zbavit takových problémů.

zdraví, ajurvéda, voda, citron

1. Začněte ráno se sklenicí vody

Vypijte sklenici teplé vody hned ráno, aby se váš trávicí systém rozběhl již na začátku dne.

2. Jezte čerstvě uvařené jídlo

Čerstvé potraviny mají více živin a také lepší chuť. Nevařte velké množství jídla na několik dní dopředu, místo toho se rozhodněte pro jednoduché, čerstvě připravované pokrmy. Navíc, teplé jídlo je pro trávení nejlepší.

3. Držte se pravidelnosti

Snažte se jíst každý den v přibližně stejných časech.

4. Nejezte, pokud jste přeplnění

Někdy po těžkém dni v práci si mnozí rádi dopřejete nějakou tu pochoutku. Endorfiny vám sice stoupnout mohou, ale neměli byste jíst, pokud jste ještě pořádně nestrávili předcházející jídlo, cítíte se plní a v podstatě jíte jen z nenasytnosti.

5. Udělejte si čas

Je důležité, abyste pečlivě kousali jídlo a jedli mírným tempem. Pak si ještě několik minut poseďte, aby váš trávicí systém mohl dokončit svou práci.

6. Buďte opatrní s potravinami, které nafukují

Pokud máte často pocit plnosti po jídle, zkuste následující opatření: Vypusťte brokolici, zelí a fazole z jídelníčku nebo přidávejte do jídla více koření (pepř, kardamon, kmín) a místo syrové zeleniny konzumujte dušenou.

7. Cvičte jógové pozice, které zlepšují trávení

Jóga má několik pozic, které se zaměřují na trávicí orgány. Zahrňte je do svého cvičebního plánu a vaše zažívací problémy se eliminují.

Autor: Martina Dvořáková