Odborníci v tom mají jasno, mandle pozitivně ovlivňují srdečně-cévní systém, snižují riziko vzniku cukrovky a snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi. Navíc zlepšují i hustotu kostí. Co v sobě skrývají chutné oříšky a kolik jich musíte sníst, aby se jejich dobrý účinek projevil na zdraví?
Výhodou mandlí je, že obsahují kromě nenasycených mastných kyselin, množství vitaminů a minerálních látek, například hořčík, vápník, měď. Zajímavostí je, že poměr vápníku k hořčíku je téměř ideální na vstřebávání tohoto protistresového minerálu. Navíc se zapojuje do množství metabolických procesů, i těch, které jsou zodpovědné za kontrolu hladiny cukru. Z vitaminů vedou zejména vitamin E a B. Vitamin E ochrání tělo před volnými radikály, vitamin B1 posílí nervy a to se dnes hodí skutečně každému. Vitamín B2 zásobuje každou buňku v těle energií.
Ideální denní dávka mandlí je 60 gramů. Přesně toto množství se odrazí pozitivně i na vašem zdraví. Množství studií navíc potvrdilo, že díky pravidelné konzumaci mandlí se vám upraví hladina špatného cholesterolu v krvi. Odborníci se domnívají, že za tímto účinkem se skrývají polyfenoly, které obsahuje hnědá slupka. Mandle si dopřejte bez výčitek. Zasytí vás, aniž se to odrazilo na vaší hmotnosti. Za pocitem sytosti se skrývá nejen velké množství bílkovin, ale i vláknina. Samozřejmě, všechny pozitivní účinky patří pouze mandlím, které nejsou opražené, slané či jinak ochucené.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.