Avokádo na šest způsobů

Datum článku: 11. 12. 2018

Avokádo je chutné a vyživné ovoce, které navíc vyniká i léčivými vlastnostmi. Dá se sníst bez jakékoliv úpravy, ale můžete ho použít také ve studené i teplé kuchyni. Připravit se z něj dají luxusní a zdravé pomazánky, ale také smothie nebo sladký dort. 

avokádo, zdravá strava, vitaminy, minerály

Hruškovec přelahodný - avokádo

Patří do stejné kategorie jako skořicovník (skořice) a vavřín vznešený  (bobkový list). Avokádovník však jako jediný z této rostlinné čeledi rodí plody, které se dají jíst. Pochází z Mexika. Tento stále zelený strom nebo keř nemá rád nízké teploty.

Nezralé avokádo

Avokáda se často do obchodů dostávají nezralá. Nezralé avokádo není žádná lahůdka. Je tvrdé, dokonce až hořké. Dozrávání však můžete urychlit. Plod dejte do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem a při pokojové teplotě by měl být za 1 až 3 dny vhodný k jídlu. Pokud avokádo nechcete právě sníst, zrání můžete zastavit. Plody dejte do spodní části chladničky, ale teplota by neměla být nižší než 6 ° C, protože při nízké teplotě by se se avokádo začalo kazit a uvnitř zčernalo.

Avokádové speciality

  • Avokádové guacamole - původně mexická a nyní už i naše klasika. Tradiční mexická omáčka je díky avokádu máslově jemná, pokud navíc ještě přidáte chilli papričky a koriandr, dodáte omáčce správně pikantní říz. 
  • Plněné avokádo - avokádo můžete po vyloupnutí pecky s úspěchem plnit téměř jakoukoliv nádivkou. a klidně ho můžete naplnit a navíc ještě zapéct. 
  • Avokádové smoothie - stačí rozmixovat ve smothie mixéru vypeckované avokádo a přidat ingredience, které vám chutnají ( banán, rajče, sůl, limetu...).
  • Avokádová bomba - do očištěného avokáda, překrojeného na polovinu, dejte nastrouhaný sýr. Dobře obalte dlouhými plátky slaniny a zapékejte 5 minut. Je to doslova gurmánská bomba!
  • Netradiční caprese - k rajčatům a mozzarelle přidejte avokádo, citron a sůl. A už jen namažte na křupavou topinku.
  • Krém na cheesecake - citrusovo-avokádovový cheesecake spojuje chuť perníkovo-skořicových sušenek s kyselou chutí mixu citrusů a krémového avokáda s vanilkou. Připravíme si základní krém na cheesecace. Krém rozdělíme na 2 části. Do cca 1/4 krému vmícháme rozmačkané nebo rozmixované avokádo, vanilkový cukr a vanilkový lusk pro lepší aroma a chuť. Přidáme 1 polévkovou lžíci citronové šťávy a vyšleháme v hladký krém.

Léčivé účinky avokáda

  • Avokádo obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce.
  • Jeho konzumace snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů.
  • Obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje zdravé trávení a vylučování.
  • Má víc draslíku než banány, čímž pomáhá snižovat krevní tlak, který je hlavním rizikovým faktorem infarktu myokardu, cévní mozkové příhody nebo selhání ledvin.
  • Obsahuje cenné vitaminy a minerály (vitamín K, kyselina listová (folát, vitamín B9), draslík, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, vitamín A, vitamin B1, B2 a B3. Z minerálů můžeme jmenovat hořčík, manganu měď, železo, zinek, fosforu.
Autor: Martina Dvořáková