Rekonstrukce kuchyně - nové trendy a technická řešení

Datum článku: 2. 7. 2014

Jak na rekonstrukci kuchyně? Výměna jádra se vás možná netýká, ale vaše kuchyň je už dávno předmětem vašich snů a volá po změně. Trendy v bytovém interiéru výrazně ovlivňují i jejich technická řešení, a proto se spolu podívejme, jak na to.

bydlení, rekonstrukce, kuchyně

Pokud se do něčeho pustíte, přemýšlejte, spekulujte,

kreslete a kombinujte. Ať už se chystáte na kompletní rekonstrukci i se stavebními zásahy, nebo jen na "kosmetické" úpravy. Kuchyň současnosti je plná techniky a elektrických drobností, které je třeba někam umístit, a zejména jim třeba připravit možnost napojení. Pokud i svěříte její realizaci do rukou šikovných odborníků, jste to vy, kdo musí vědět, co se od kuchyně očekává, co tam potřebujete a chcete mít a co je zbytečné.

Důkladně si promyslete uspořádání kuchyňských spotřebičů

a přesné umístění dřezu a jiných prvků vyžadujících napojení na vodu, kanalizaci, plyn či elektřinu. V případě, že se nechystáte na stavební úpravy a nepočítáte s přemísťováním rozvodů, měli byste se při návrhu nové kuchyně vycházet ze stávajících rozvodů, které limitují umístění vybavení kuchyně. Malé odchylky jsou přípustné a realizovatelné i vnějším systémem později ukrytým za kuchyňskou linku. V tom případě je však třeba počítat buď s menší hloubkou skříněk a zásuvek, nebo si připlatíte za širší pracovní desku, která zakryje mezeru za skříňkami. Flexihadice jsou velkým pomocníkem, které vám pomohou vyhnout se zasekávání instalací do zdi, avšak také mají své limity.

Rozmyslete si i množství najednou používaných elektrických spotřebičů

a pomůcek, abyste získali představu, kolik elektrických zásuvek a okruhů budete potřebovat a kde mají být umístěny.Možností je mnoho, od základního umístění ve stěně záhlaví kuchyně, přes instalační lištu na spodní straně kuchyňské skříňky až po skryté zásuvky v pracovní desce, které se jednoduchým stisknutím vysunou do pohotovostní polohy. Pokud počítáte s elektrickým varným panelem, elektrickou troubou, mikrovlnnou troubou, topnou zásuvkou, rychlovarnou konvicí, či dalšími spotřebiči, které by mohly pracovat současně, je důležité mít k dispozici minimálně dva samostatné zásuvkové okruhy a možná i přístup třífázového elektrického proudu. Kvalitní elektrikář je zde nezbytností.

V dispozici doporučujeme dodržovat alespoň základní ergonomická pravidla

Na obou stranách sporáku je dobré vytvořit odkládací plochu širokou minimálně 40 cm. Mezi paralelně umístěnými částmi linky by měl zůstat prostor široký alespoň 120 cm. Chcete-li na umístění kuchyňských skříněk využít i místo pod oknem, je nutné odstranit radiátor. Vyměnit jej můžete za elektrické podlahové vytápění, které zvýší úroveň podlahy maximálně o 2 cm a tepelný komfort neztratíte. Pozor na vodovodní baterii v blízkosti okna, neměla by překážet při jeho otevření. Pokud je kuchyň oddělena, kolem vstupních dveří nechte více volného místa. Spodní kuchyňské skříňky dokončeny těsně u zárubně opticky výrazně zmenšují prostor.

Zatímco na korpusy skříněk je možné použít levnější dřevotřísku,

dvířka a všechny vnější materiály zvolte raději z kvalitnějšího materiálu. Může to být například takzvaná MDF deska, což je polotvrdá lisovaná dřevovláknitá deska, nebo HDF, tvrdá dřevovláknitá deska. Jsou více mechanicky namáhané, působí na ně vlhkost či mastnota a levný materiál v krátkém čase ukáže své nedostatky. Diskutabilní je také použití masivu na kuchyňských linkách. Pokud trváte na tomto materiálu, tak si raději vyberte lepené desky, které jsou tvarově stabilnější a pevnější. Nešetřete ani na kvalitě materiálu a zpracování pracovní desky. Ty pevnější a odolnější, s co možná nejmenším počtem spojů jsou samozřejmě dražší. Spoje a lepené hrany jsou slabými místy desek, které mohou podlehnout vlhkosti a mechanickému namáhání. Čím jich bude méně tím by mohla deska více vydržet.

V kuchyni je důležitá vizuální orientace,

která souvisí i s bezpečností. Správné barevné řešení má být založeno na principu kontrastu, čili pracovní plocha, odkládací a varné plochy by měly být kontrastním podkladem pro předměty a pomůcky při vaření.
 

Autor: Martina Dvořáková