Místa pro příležitostné stolování

Datum článku: 3. 4. 2014

Návrh nové kuchyně má neomezené množství prvků, variant, kombinací, ale každý z nás je jiný, a proto využití kuchyně má svá specifika. Důležité je, aby výsledek splňoval naše požadavky.

kuchyně, stolování, životní styl

Příležitostné stolování v kuchyni je věc životního stylu a prostorových možností,

ale vždy je tento požadavek v nějaké formě splnitelný, v menším či velkorysejším řešení. Nemusí to být jen sezení u barového pultu na vysokých barových židlích, ale i na křesílkách, na čalouněné či dřevěné lavici, kostkách.

Příležitostné stolování může mít mnoho variant dispozičního, funkčního, materiálového a estetického ztvárnění,

ale vždy by mělo harmonizovat s celým prostorem. Vyrobit doplňující prvky pro tento typ stolování ke každé kuchyni by neměl být v dnešní době problém. Hloubka příležitostného stolování se pohybuje v rozpětí 30 až 50 cm. Minimální plocha na stolování má mít šířku 55 cm a hloubku 35 cm. Výška barového pultu je od 100 až do 115 cm. Polobar má výšku 90 cm, tedy ve výšce pracovní plochy kuchyňské linky. Třetí variantou je příležitostné stolování ve výši klasického stolu (72 až 75 cm). Ve všech třech typech je třeba při návrhu počítat s dostatečným prostorem na nohy, vrchní deska by měla vyčnívat alespoň 22 cm od svislé stěny. Barová, polobarová či klasická židlička pro příležitostné stolování by měla mít sedadlo cca o 28 cm níže oproti výši vrchní hrany stolové desky.

Správná atmosféra v kuchyni,

ať už jako samostatný prostor, nebo v současné moderní verzi jako součást otevřeného obytného prostoru, je tehdy, pokud je vše v souhře, sladěné - design, technika, ergonomie spolu s vašimi individuálními potřebami, životním stylem a estetickým cítěním. Stále se potvrzuje stará známá pravda, že pohoda, útulné prostředí není jen o penězích, ale i o nápadech, lidech a jejich hodnotových žebříčcích.

Autor: Lenka Kostková