Ostrůvek můžete pojmout různě. Tedy jako samostatně stojící nebo navazující na kuchyňskou sestavu. V rovných i oblých tvarech a také s různými funkcemi. Výhodná varianta, zejména u rekonstrukcí, je taková, když ostrůvek slouží jako další odkládací a pracovní plocha. Ta může být i v kombinaci s místem na stolování. Záleží na co kladete důraz. Běžné je, že z jedné strany ostrůvku je prostor pro vaření či přípravu jídla a z druhé strany místo na stolování. Tato varianta je výhodná u rekonstrukcí a v malých prostorách, kde prospěšně nahradí jídelní stůl. Navíc prostor ostrůvku je využitelný jako úložný. Pokud chcete na ostrůvek umístit spotřebiče, bude muset být trošku větší než ten, na kterém budete jen krájet suroviny. Stejně tak v případě, že bude ostrůvek sloužit jako hlavní místo na stolování. Proto si jako první ujasněte, na co všechno bude ostrůvek sloužit.
Pokud se rozhodnete umístit na ostrůvku spotřebiče, důležité je dobře je umístit. Pokud tu bude i dřez, měli byste sem dát i myčku nádobí. Toto řešení se již neobejde bez stavebních zásahů a nejlepší je naplánovat si ho už při projektování. K dřezu je třeba v podlaze přivést vodu a vyvést odpad z něj. Ostrůvek, který bude sloužit jako hlavní pracovní plocha musí mít integrované i místo na odpadky. V závislosti na velikosti kuchyně zvažte umístění chladničky. Pokud nebude v blízkosti ostrůvku, je dobré do něj dát alespoň malou vystavěnou ledničku. A pokud má být součástí ostrůvku sporák, musíte vyřešit i odvětrávání.
Ty závisí na celkové dispozici kuchyně. Při dostatku skříněk nemusí být úložný prostor prioritou ostrůvku. S umísťováním spotřebičů se bude ostrůvek zvětšovat. Ujistěte se, zda není zbytečně velký a s velkou prázdnou plochou uprostřed. Ostrůvek má být minimálně 1,5 m dlouhý a alespoň 60 cm široký, vysoký, jak vám vyhovuje. Varná plocha obvykle dosahuje 70 až 80 cm, pracovní až 95 cm. Vzdálenost od stěn či jiného nábytku je minimálně 90 cm, optimálně 120 cm.
Ostrůvek, který budete využívat i na posezení musí mít správnou výšku. Rozhodnout se můžete mezi dvěma variantami. Jedním je ostrůvek s dvěma úrovněmi, kde je pracovní strana nižší než sezení s barovými židlemi. Druhým je zase jednoúrovňový ostrůvek s nižšími židlemi, kde výška odpovídá sezení za klasickým jídelním stolem.
Kuchyně je místnost, která je nejvíce "v pohybu" z celé domácnosti, proto je důležité, aby ostrůvek dobře fungoval se zbytkem kuchyně. Ujistěte se, zda můžete souběžně pracovat na ploše ostrůvku i na vedlejší pracovní desce kuchyňské linky. Jednotlivé pracovní plochy spolu musí korespondovat.
Část ostrůvku určená na stolování by měla být umístěna směrem k navazujícímu prostoru kuchyně na jídelnu nebo na obývací pokoj.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.