Který sporák je ten správný?

Datum článku: 14. 5. 2019

Už vám dosluhuje starý sporák a uvažujete o pořízení nového? Pak máte před sebou nelehkou volbu. Dnes existuje doslova záplava nejrůznějších modelů, které určitě mají co nabídnout. Možností je pochopitelně také zakoupení trouby i varné desky zvlášť. Tato varianta se ale uplatňuje spíše u zcela nových nebo kompletně rekonstruovaných kuchyní. Jestliže hodláte měnit kus za kus, pak je situace jasná. My se nejprve zaměříme na typ varné desky a následně se podíváme na to, jakou troubu můžete vybírat.

Který sporák je ten správný?

3 základní typy varných desek

Vybírat je možné mezi třemi základními provedeními varných desek. Záleží na tom, jaký styl vaření preferujete. My se na všechny tři podíváme podrobněji, respektive uvedeme jejich přednosti a také nevýhody.

Plyn jako klasika

Patříte mezi milovníky tradičního vaření? Pak budete určitě volit sporák vybavený plynovými hořáky. Ty dokážou velmi rychle ohřívat hrnce a jídlo. Regulace je tedy naprosto efektivní. Mezi nevýhody plynu patří samozřejmě potenciální nebezpečí vzniku požáru a také fakt, že hrnce se ze spodní strany vcelku rychle ničí. Přesto ale tuto varnou desku najdeme ve většině domácností.

Sklokeramická deska

Pokud chcete mít kuchyni poněkud čistější, pak můžete vsadit na sklokeramickou varnou desku. Její úklid je pohodlný a na nějaké ničení hrnců můžete zapomenout. Přesto má také své mouchy. Jednou z nich je méně snadná regulace teploty. Zkrátka se s touto desku musíte naučit pracovat.

Nejmodernější indukce

Optimální volbou současnosti je indukční varná deska. Ta dokáže skloubit ty nejlepší vlastnosti obou předchozích. Jednak se velmi rychle ohřívá a jednak je maximálně bezpečná. Ohřívá totiž pouze pokrmy, nikoli samotné kompletní hrnce.

Plynová, či elektrická trouba?

Tady je volba opět čistě na vás a v podstatě je vcelku jedno, po jaké variaci sáhnete. U elektrických počítejte s tím, že se většina zapojuje na 380 V. Existuje ovšem i hodně modelů majících zapojení na 220 V. Plynové trouby se vcelku rychle vyhřívají a vzniká minimální zbytkové teplo.

Autor: Martina Dvořáková