Jak vybrat kuchyňský dřez

Datum článku: 2. 4. 2014

Žádná kuchyně se neobejde bez vody. Přípravu jídla ani ostatní běžné práce by bez ní nebylo možné provést. I když o mytí nádobí se již v mnoha domácnostech starají myčky, stále trávíme u dřezu více než polovinu času věnovaného kuchyňským pracím. Výběru dřezu a baterie, jejich materiálovému provedení a způsobu osazení je proto třeba věnovat dostatek času a pozornosti.

kuchyně, kuchyňské dřezy

Logičnost a praktičnost umístění dřezu

To, kde umístit dřez, ovlivňuje několik faktorů: dispoziční řešení kuchyně, výběr kuchyňského zařízení a v neposlední řadě představy a požadavky jejího majitele. Nejúspornější je umístit dřez ke stěně naproti koupelně a tomu přizpůsobit celé zařízení kuchyně. Pokud však celá léta sníte o dřezu pod oknem s výhledem, za těch pár metrů trubek si rádi připlatíte. Poměrně populární je i umístění dřezu v koutu kuchyňské linky - výhodou tohoto řešení je lepší přístup k pracovním plochám po obou stranách dřezu. Přihlížet by se mělo i na logickou posloupnost úkonů při práci v kuchyni - pro praváka je ideální mít po levé straně umístěnou ledničku a po pravé straně varné centrum. V praxi oceníte, pokud se vám podaří zachovat pravidlo, že po obou stranách dřezu by měl zůstat alespoň kousek volné pracovní plochy.

Mycí centrum může být i ve středu místnosti jako součást kuchyňského ostrůvku

K praktičnosti této alternativy přispívá, je-li v ostrůvku i varné centrum. K dřezu patří i příslušenství v podobně prkénka či odkapávací nádoby, které zvětšují pracovní prostor v kuchyni

Tvar podmiňuje funkci

Tvar a velikost dřezu závisí na velikosti a vybavení kuchyně.Pokud máte myčku a menší kuchyň, dřez s dvěma velkými vaničkami by byl zbytečný. Bude vám stačit dřez s jednou velkou a jednou menší vaničkou, kterou využijete zejména při čištění potravin. Součástí takového dřezu může být košík na odkapávání. I když v kuchyni počítáte s myčkou, při výběru dřezu nezapomeňte, že některé kusy nádobí, ať už velké plechy a hrnce, nebo křehké sklo a malovaný porcelán, budete muset nadále mýt ručně. Dostatečně velká vanička a odkapávací plocha proto nikdy nejsou na škodu (při koupi se orientujte i na hloubku dřezu). Na zvětšení pracovní plochy lze využít speciální tvarovanou desku, kterou pokryjete dřez, pokud jej zrovna nepotřebujete.

Každý dřez by měl být vybaven přepadovým odtokem,

který zabrání jeho přetečení, pokud je hlavní odtok uzavřený nebo ucpaný. Odtoky moderních dřezů jsou větší než kdysi - jejich průměr je sjednocený na velikost 3,5 ", aby umožňovaly instalaci drtičky odpadu. Takový pomocník bezpečně a dokonale rozemele všechny slupky, odřezky a zbytky potravin na jemnou kaši, která je pro kanalizační odtok "stravitelná". V nádobách na tříděný odpad se pak budou sbírat už jen ty materiály, které jsou vhodné pro druhotné zpracování. Pokud máte dřez pod oknem, nezapomeňte přizpůsobit tvar a umístění baterie této skutečnosti, aby nekolidovala s křídlem okna (na trhu jsou i baterie, které lze v případě potřeby sklopit nebo zastrčit do pracovní desky).

Způsob osazení

Z hlediska způsobu osazení dřezu rozlišujeme dřezy zabudované shora nebo zespodu. Nejběžnější a nejjednodušší způsob je osazování dřezu shora do otvoru vyříznutého v pracovní desce. Okraje se utěsní plastickým těsnícím materiálem, silikonem nebo těsnícími lištami. Komu se vrstva izolantu z estetických důvodů nezamlouvá, vizuálně dokonalejší, ale na provedení náročnější detail představuje zapuštění dřezu do jedené roviny s pracovní plochou. Designově nejčistší detail zaručuje způsob zabudování zespodu, takže pracovní deska překrývá okraj dřezu. Takové řešení je vhodné při pracovních deskách z přírodního nebo umělého kamene, případně jiných syntetických kompozitních materiálů, které mají homogenní průřez a jejich hrany se dají dokonale opracovat.
 

Autor: Martina Dvořáková