Chladnička je to spotřebič, který využíváme mnohokrát denně. To, jak v ní máme umístěné potraviny, ovlivňuje naše zdraví, ale i peněženku. Kolikrát se vám už stalo, že jste zapomněli na některou potravinu nebo jídlo, až jste ji nakonec objevili po datu spotřeby a putovala rovnou do koše?
Ukládání potravin v chladničce má svá přesná pravidla. Začínáme vždy nahoře. Tam patří potraviny, které není třeba tepelně upravovat a jsou určené k přímé konzumaci. Jsou to hotová jídla a zbytky už uvařených jídel. Pod ně umístěte mléčné výrobky, dochucovadla a balené potraviny i nápoje. Patří sem například jogurty, sýry a uzeniny. Do nižších poliček patří ingredience určené ke zpracování. Například maso. Důvodem proč umísťujeme syrové maso do nejnižších míst chladničky je možná kontaminace. Ta se šíří směrem dolů, proto hotové potraviny patří vždy výš.
Spodní nádoby - ty jsou určeny na ovoce a zeleninu, které je třeba skladovat v chladu. Zde však vzniká samozřejmě problém, protože pokud nad nimi umístíte maso, opět hrozí kontaminace potravin, z nichž mnohé tepelně dále neupravujeme. Zde můžete zkusit dva různé postupy. Do jedné nádoby umístěte ovoce a zeleninu a do vedlejší maso a masné výrobky. Vždy používejte stejnou nádobu, nezaměňujte je. Nádobu určenou na maso však doporučujeme často čistit a dezinfikovat. Ale co když máte hodně ovoce a zeleniny, a chcete si je dělit do obou nádob? V podstatě to nepředstavuje žádný problém. Nejhygieničtějším řešením je, i tak uskladnit maso v nejspodnější části chladničky, Vždy alke maso umístěte do uzavíratelného boxu. Ten se jednoduše udržuje v čistotě a zároveň máte záruku, že například nic nevyteče a nebude kontaminovat ovoce a zeleninu uskladněnou v nejspodnější části.
Nechte se inspirovat obchody a restauracemi. Do přední části polic umístěte výrobky (jogurty, sýry, pomazánky a podobně) s blížícím se koncem spotřeby. Až za ně dejte výrobky, které mají datum spotřeby pozdější. Už otevřené výrobky, které je třeba co nejdříve zkonzumovat dejte úplně dopředu, abyste na ně nezapomněli.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.