• Minimální plocha na příležitostné stravování pro jednoho by měla být široká 55 cm a hluboká minimálně 30 cm, raději však 50 cm. Pokud nemáte dost místa na jídelní stůl a příležitostné se občas musí změnit i na slavnostní, přidejte centimetry.
• Abyste se mohli komfortně najíst a ještě zůstalo kolem talíře místo i na skleničky, ubrousky a dekorace, jeden stolující by měl mít k dispozici prostor široký 60 až 80 cm.
• Malý čtvercový stolek určený ke stolování pro dva musí mít stranu dlouhou nejméně 75 cm.Kromě dvou talířů se však na něj toho hodně nevejde. O skutečném stolování pro dva můžeme hovořit až při čtvercovém stolku s hranou dlouhou 85 až 90 cm.
• Pokud potřebujete usadit ke stolu čtyři lidí, jeho rozměry by měly být minimálně 110 × 60 cm. To však znamená držet lokty při těle a žádné pohodlí. Pokud nemáte dost místa na stůl s rozměry 120 × 80 cm, zkuste zvážit jinou formu stolování - například při barovém pultu.
• Na odsunutí židle a pohodlné usazení potřebujete minimálně 55 cm od hrany stolu. I to jen v případě, že za vámi není stěna. Tehdy je třeba počítat s 70 až 75 cm.
• Výška jídelního stolu (a tedy i stolku na příležitostné stolování) by měla být v rozmezí 72 až 75 cm. Výška standardního barového pultu je 100 až 115 cm a takzvaný polobar by měl lícovat s výškou kuchyňské linky, což je asi 90 cm. Tomu je třeba přizpůsobit i výšku židlí. Sedadlo židle by mělo být oproti desce, na níž stolujete, asi o 28 cm níže - bez ohledu na to, zda jde o barový pult, nebo jídelní stůl.
• Pokud plánujete umístit pod barový pult skříňku, musíte počítat s prostorem na nohy při sezení.Deska musí být vyložena alespoň o 22 cm před svislou plochu skříňky pod barem.
- pro malé děti jsou vysoké židle nedostupné a nebezpečné. V takovém případě si zvolte snížený pult nebo desku ze zadní strany kuchyňské linky. Její rozměry (a tedy i prostorové výhody) mohou být stejné jako u barového pultu, a také židle mohou být seřazeny vedle sebe, pouze výška bude stejná jako u klasického jídelního stolu.
I malý prostor může dýchat, jen ho netřeba zadusit spoustou věcí. V malé kuchyni popřemýšlejte, co v ní skutečně potřebujete a co můžete oželet. Policím se suvenýry najděte místo jinde a stěnu využijte na upevnění sklápěcího stolku, se kterým si můžete i v miniaturní kuchyňce vytvořit alespoň malé stolování. K rozkládacímu, výsuvnému nebo sklápěcímu stolku si pořiďte židle, které můžete využít i jinak, například při práci, nebo si vyberte skládací či stohovatelné. Výsuvný sklápěcí stolek může být i součástí kuchyňské linky - ukryje se v ní, když ho nebudete potřebovat. Při příležitostném stolování nemusíte sedět jako u jídelního stolu, kde je důležitý vizuální kontakt se spolustolovníky a možnost komunikace. V malé kuchyni klidně využijte desku pod oknem se židlemi uspořádanými vedle sebe.
a využít přitom barový pult. Barový pult může mít několik funkcí - může sloužit k příležitostnému i slavnostní stolování (pokud má desku s většími rozměry a stolujících je méně) nebo na rozšíření kuchyňské pracovní plochy, či jako pracovní stůl. A nezanedbatelné nejsou ani odkládací prostory pod ním. Barový pult je nenáročný na místo a otevřenému prostoru dodá šmrnc. Popularitu si získal i tím, že díky němu mohou hosté s hostitelem svobodně komunikovat - například při přípravě pohoštění. Atmosféra tak bude uvolněnější. Aby vás barový pult těšil i na pohled, dejte si záležet na výběru materiálu. Měl by korespondovat s ostatním zařízením prostoru, to ale neznamená, že musí být ze stejného materiálu jako kuchyňská linka či skříňky v obývacím pokoji. Korespondovat znamená ladit, soulad však může spočívat i ve smysluplném kontrastu.
ale zároveň je i nejnáročnější na prostor. Nelze ho totiž přisunout ke zdi či nábytku. Pokud o něm uvažujete, měli byste vědět, že stůl pro dva by měl mít průměr 80 cm a na stolování při něm budete potřebovat prostor s průměrem 245 cm. Na stůl s průměrem 110 až 120 cm, jaký je potřebný pro čtyř až šest stolujících, musíte mít prostor o průměru až 270 cm. O něco vhodnější, zejména do užšího prostoru, je oválný stůl, který snese více stolujících při menších prostorových nárocích.
s menšími prostorovými nároky, které má volně stojící jídelní stůl, a zároveň tím opticky oddělíte kuchyň od obývacího pokoje. Pozornost si opět získávají kdysi oblíbené lavicové sestavy, které však tentokrát tvoří plynulý přechod mezi kuchyňskou linkou a zařízením obývacího pokoje v otevřeném prostoru. Jejich výhodou je, že na menší ploše poskytnou místo více stolovníkům a jejich útroby mohou být zároveň praktickými odkládacími prostory.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.