Námahu při čištění si usnadníte, pokud před samotným čištěním do trouby umístěte velký pekáč s horkou vodou a alespoň na 10 - 15 minut ho necháte v zavřené troubě. V případě velkého znečištění, například pokud vám vykypěl džem a podobně, můžete nádobu s vodou ohřívat přibližně na 50 - 70 stupních. Pak se můžete pustit do čištění.
Nejvhodnější je troubu čistit, jakmile zjistíte, že při pečení zůstala znečištěná. Když je už mírně vychladlá a nehrozí riziko popálení, můžete aplikovat čistící prostředky. Čím déle čištění odkládáte a pečete i v zanesené troubě, tím obtížnější může být v budoucnu odstranění poškozených částí. Fleky z jídla se každým pečením připalují a opravdu těžko se odstraňují.
Nezbytností je, používat kvalitní gumové ochranné rukavice. Pokud byste měli pokožku zasaženou ať už chemickými přípravky nebo jen octem, je to velmi nepříjemné.
Poté můžete pomocí starého hadru nebo houby, kterou již nepotřebujete postupně mastné části utírat. Je důležité, abyste se při čištění elektrické trouby vyhnuli používání hadrů s drsnými vlákny. Je nevhodné používat drátěnky a různé kovové kartáče a podobně. Elektrická trouba by se měla čistit tekutými přípravky, které zbytečně nepoškodí jemný povrch trouby. Jelikož trouba má i kovové části a také skleněnou přední část, je rozdíl, jaké výrobky při čištění použijeme. Při čištění skla výrobci doporučují obzvláště šetrné zacházení. K čištění skleněné části trouby můžete použít výrobky, které se využívají i na čištění krbových dvířek.
Pokud neupřednostňujete agresivní výrobky a chtěli byste využít spíše ekologičtější čištění, můžete připečené jídlo a flek odstranit pomocí sody, citronu a soli. Z uvedených ingrediencí si můžete namíchat pastu a s malým přidáním vody nanést na zanesené části. Na vyčištění elektrické trouby pomáhá i potírání rozkrojeným syrovým bramborem nebo aplikace kyseliny citrónové.
Pro ty, co vlastní parní čistič, je čištění elektrické trouby hračkou. Troubu dokážete kvalitně vyčistit bez jakýchkoliv přípravků, pouze za pomoci horké páry pod tlakem.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.