Co byste měli vědět před koupí chladničky

Datum článku: 6. 3. 2014

Při koupi chladničky s mrazničkou je třeba si pozorně všímat některé ukazatele a seznámit se s co největším množstvím informací o provozu spotřebiče. Dostatek poznatků vám usnadní výběr a zajistí vaši každodenní spokojenost s novou lednicí.

Co byste měli vědět před koupí chladničky

Hned na začátku si vyjasněte, jaké potraviny budete v chladničce nejčastěji skladovat a jak dlouho

Od přibližného množství závisí i objem chladničky - poloprázdný spotřebič se nevyplácí. Údaje o zmrazovací kapacitě jsou důležité při mrazničkách. Uvádějí se v kilogramech za 24 hodin.Informují o tom, kolik kilogramů potravin je mraznička schopna zmrazit v průběhu jednoho dne.

Důležitá je i odolnost chladničky při výpadku proudu

Jde o to, jak dlouho si dokáže chladnička zachovat správnou teplotu a uchovat potraviny čerstvé, aby okamžitě nepodlehli zkáze. Některé chladničky mají zabudovanou teplotní paměť, která ukazuje aktuální stav teploty vzduchu v chladničce.

Na mrazničkách a ledničkách se uvádí počet hvězdiček, které informují o tom,

při jaké teplotě se budou potraviny skladovat. Jedna hvězdička znamená -6 ° C, dvě -12 ° C atd.. Každá hvězdička představuje pokles teploty o -6 ° C.Pro dlouhodobé uskladnění potravin jsou nejvhodnější spotřebiče s minimálně třemi hvězdičkami. Čtyři hvězdičky znamenají, že chladicí zařízení dokáže zmrazit i čerstvé pokrmy. Chladničky a mrazničky, které mají méně než tři hvězdičky, zmrazují jen kupředu zmrazené potraviny.

Na trhu jsou chladničky s automatickým odmrazováním,

takže vy se už nemusíte starat o rozmrazování. Inteligentní chladnička to vyřeší za vás.

Hledejte ledničku s co nejmenší spotřebou

K tomu vám pomohou údaje uvedené na energetickém štítku umístěném na každém spotřebiči. Energeticky nejvýhodnější jsou chladničky třídy A +. Existují i ​​modely chladniček s elektronickým monitorováním teploty uskladněných potravin.Ty si samy regulují spotřebu energie. V poslední době se nepřihlíží pouze na ekonomické výhody, ale i na ekologickou stránku. Všechny chladničky používají ekologické chladivo izobutan R600a, který se nepodílí na rozšiřování ozónové díry jako dosud běžné chladivo R 134a.Kromě toho tato chladnička má nižší hladinu hlučnosti a delší životnost kompresoru. Modely tzv.. americké chladničky Side-by-Side mají zabudovaný No Frost systém. Je to beznámrazový systém chlazení, když v chladničce i mrazničce cirkuluje chladný vzduch. Námraza se vytváří ve výparníku, který není dostupný pro spotřebitele. Chladnička má zabudované automatické rozmrazování, sama kontroluje a řídí vytváření a rozpouštění námrazy.

Režim "stand-by" znamená,

že pokud odjíždíte na delší dobu pryč z domu (například na dovolenou), lednička si uvnitř udrží mírně vyšší teplotu, vhodnou při nižší frekvenci otevírání dveří.

Před koupí si promyslete, kde ledničku umístíte

Podle toho si můžete zvolit i směr otevírání dveří - buď doprava, nebo doleva.

Co byste měli vědět po koupi chladničky

Nesprávný postup při obsluze ledničky nebo mrazničky může zvýšit energetickou spotřebu a zároveň i vaše účty za elektřinu. Proto nezapomínejte, že
chladničku třeba umístit co nejdále od zdroje tepla, protože každý stupeň v místnosti nad 20 ° C zvyšuje její spotřebu energie o 6%. Vhodným místem je roh, případně prostor, kam nedopadají přímé sluneční paprsky; i vysoká vlhkost prostředí, kde je chladnička umístěna, podílí se na zvýšení spotřeby energie o 4%; na normální provoz stačí udržet v chladničce +5 ° C a v mrazničce -18 ° C. Netřeba nastavovat příliš nízkou teplotu v chladničce, protože například snížení teploty o 2 ° C znamená zvýšení spotřeby energie až o 15%; třeba zavírat dvířka na lednici nebo mrazničce. Pokud v nich dlouho hledáte potraviny, přes otevřená dvířka uniká z chladničky studený vzduch, a tím se zvyšuje spotřeba energie na jeho opětovné ochlazení. Například pokud necháte dvířka otevřená déle než jednu minutu, ztráta energie může být až o 90% větší; důležité je také bezvadné těsnění na dvířkách, proto ho občas zkontrolujte, zda není poškozeno. Pro kontrolu gumového těsnění můžete použít tento test: zavřete list papíru do dveří chladničky, který bude při tažení po obvodu klást odpor, pokud těsnění není poškozeno; pokud vaše mraznička nemá automatické odmrazování (týká se to zejména starších typů chladniček a mrazniček), pravidelně odstraňujte námrazu ve výparníku. Námraza silnější než jeden centimetr zvyšuje náklady na elektrickou energii až o 75%; chladnička s mrazákem potřebují dostatečný prostor, a to nejen na manipulaci při otevírání dveří a vyjímání potravin, ale zejména na odvod tepla ze zadní části, kde jsou umístěny tepelné mříže. Abyste při obsluze ledničky nebo mrazničky neplýtvali prostorem a časem, je třeba je umístit na okraj kuchyňské linky, ale těsně k odkládací ploše;

Objem chladničky či mrazničky by měl být využit minimálně na 70%,

proto se nedoporučuje nechat tyto spotřebiče poloprázdné; na to, aby vzduch mohl správně cirkulovat, třeba nechat dostatek prostoru mezi jednotlivými potravinami; pokud budete vkládat do chladničky či mrazničky horké potraviny nebo teplé nádoby, automaticky se zvýší teplota vzduchu v chladničce, což vyžaduje jeho opětovné ochlazení a zároveň i zvýšení nákladů na spotřebu energie. Pokud je jídlo ještě teplé, nechte jej vychladnout na vzduchu nebo ho ponořte do studené vody a až poté jej vložte do chladničky.

I potraviny mají své místo

V současnosti chladničky kombinované s mrazákem poskytují dostatečný prostor pro uskladnění potravin a zároveň vytvářejí podmínky, které zajišťují jejich delší trvanlivost a čerstvost.Někdy si v rychlosti při vybalování nákupu neuvědomujeme, že i uskladnění potravin v ledničce se řídí jistými pravidly.Součástí většiny chladniček a mrazniček jsou i průhledné zásuvky s označením, na uskladnění jakého druhu potravin slouží. Potraviny tedy ukládáme do jednotlivých tepelných zón v chladničce. Mléko, vejce, máslové výrobky, sýry, ovocné šťávy a minerálky mají své místo ve dveřích chladničky. Na dolní polici, kde je nejtepleji, ukládáme nezabalené zeleninu a ovoce - lépe se jim "dýchá". Před uskladněním je nezapomeňte umýt. Do středu chladničky patří ryby a masné výrobky. Syrové maso se nedoporučuje uskladňovat déle než pět dní. Na nejvyšším stupni - zcela navrchu je prostor určený pro tepelně upravované jídla, jogurty a jiné mléčné výrobky. A ještě jedna prosba na závěr: pokud si koupíte novou ledničku a rozhodnete se zbavit staré, obraťte se prosím na odbornou firmu, která ji od vás odkoupí. Nezapomínejte, že staré chladničky jsou nebezpečné pro vysoký obsah ozonu, který přispívá ke skleníkovému efektu. Specializované firmy chladničky bezpečně odstraní.

Čistíme ledničku

Při běžném provozu stačí ledničku vyčistit jednou měsíčně.Pokud nemáte chladničku, která se odmrazuje automaticky, před čištěním ji vypněte a z polic vyjměte potraviny. Pak do ní vložte hrnec s horkou vodou, která urychlí tání námrazy ve výparníku. Podle starého osvědčeného způsobu čištění chladničky se postupuje takto: teplou vodou, do které jste přidali pár lžic octa, důkladně vymyjte vnitřní prostory - police, přihrádky a zásuvky. Octová voda odstraní nežádoucí pach a zabrání nadměrné plísni. Omytou ledničku dosucha otřete.

Výrobci chladniček nabízejí různé přípravky na odstranění nepříjemného zápachu

“Chladničkové “ spreje či náplně s voňavým efektem. Pokud se rozhodnete pro koupi moderní chladničky a důležitým údajem pro vás je i její schopnost pohlcovat pachy, vyberte si model s aktivním uhlíkovým filtrem. Pak se vám nestane, že krémový koláč bude mít pachuť mletého masa. Přihrádky v mrazničce se nepokryjí ledem tak rychle, pokud je vyložíte alobalem. Ledničku zbavíte pachů, když do ní dáte misku s práškem do pečiva a každý týden ji vyměníte. Pokud chladničku déle nepoužíváte, dejte do ní misku se stélkou pro kočky nebo dřevěné uhlí - omezíte vznik pachů. Čištění bez použití chemických prostředků vám umožní mikroaktivní utěrka. Mikrovlákno vyvinuté pomocí špičkových technologii má dvojí strukturu: polyamid absorbuje vodu a polyester dokáže zachytit mastnotu do vnitřních struktur vlákna. Utěrka je velmi trvanlivá a stačí ji pouze opláchnout či vyprat až při 60 °.

Autor: Lenka Kostková