Bar v moderní kuchyni

Datum článku: 4. 3. 2014

Barový pult v domácnosti by se dal nazvat symbolem životního stylu. Není to však symbol života stráveného vysedáváním po barech a neplodného mrhání časem, ale naopak, symbol aktivního životního stylu, rychlého tempa a plného nasazení od rána až do večera.

Bar v moderní kuchyni

Barový pult je především místem na krátké a rychlé občerstvení

Můžete se při něm bez dlouhých příprav nasnídat, případně i navečeřet, posedět si u šálku čaje nebo kávy, popovídat si s rodinkou a přáteli. Barový pult by však neměl být jediným místem na konzumaci jídel - rodina by měla alespoň občas spolu stolovat . Velikost a tvar barového pultu ani výška barové židle totiž nejsou na společný rodinný oběd a pohodlné posezení zrovna ideální. Náš životní styl se chtě nechtě odráží i na provozu domácnosti, tedy i na našich požadavcích na zařízení bytu. Za den toho potřebujeme hodně stihnout - práci, domácnost i rodinu -, proto se snažíme šetřit časem, kde se jen dá, a podle možnosti spojujeme dohromady několik různých aktivit. Telefonáty vyřizujeme cestou z práce, a pokud vaříme, chceme si popovídat s mužem, probrat s dětmi problémy ve škole či s kamarády.

Otevřená kuchyně je tedy součástí moderního životního stylu

stejně jako mobilní telefon, auto nebo mikrovlnná trouba. Barové sezení je typickou součástí otevřené kuchyně v obytném prostoru a v této relativně velké místnosti plní dvě zdánlivě protichůdné funkce - odděluje a zároveň spojuje. Odděluje kuchyňský prostor určený pro přípravu jídel od obytného prostoru s jídelním stolem, pohodlným sezením a televizí, a zároveň funkčně propojuje tyto dvě zóny jednoho prostoru - na jedné straně barového pultu se pracuje, na druhé odpočívá a v místě nad barovým pultem se tyto dvě činnosti prolínají .

Ergonomická pravidla pro noční, mléčné i domácí bary

Barový pult může být široký pouze 30 až 40, výjimečně 50 cm, protože na něj nepotřebujete uložit jídlo. Na baru dokonce nemá co hledat ani polévkový talíř. Proto i barový pult, při kterém se sedí ze dvou stran, může být mnohem užší než klasický stůl. Má totiž sloužit jen na drobné a příležitostné občerstvení. Každý člověk by měl mít u baru místo široké alespoň 55 cm. Deska barového pultu má vyčnívat nad svislou stěnu pod ním alespoň 22 cm, aby pod ní byl dostatečný prostor na nohy. U barového sezení třeba vždy počítat s pevným stupínkem k podepření nohou - buď na židli, nebo ve spodní části konstrukce barového pultu.

Na barovou stoličku stačí prostor hluboký 35 cm,

na sesednutí ze židle potřebujete minimálně 55 cm, ale lépe vyhovuje vzdálenost mezi barovým pultem a ostatním nábytkem přibližně 160 cm. Bar v bytě či domě umístěný blízko u zdi by měl být spíše výjimkou. Obvyklejší je řešení, když u baru sedíte zády k relativně rozlehlému prostoru. Výška běžného jídelního stolu je 72 až 75 cm, běžná jídelní židle má sedadlo ve výšce 42 až 45 cm. Výška barového pultu je 100 až 115 cm, barová židle by měla mít 72 až 87 cm. Ve výšce přibližně 30 cm nad zemí by měla mít stupátko, aby vám při sezení proudila do nohou krev. Plocha na stolování v úrovni pracovní desky má výšku 85 až 95 cm, židle k ní by měla mít 55 až 67 cm.

Židli třeba vybírat vždy ke konkrétnímu stolu

nebo pultu tak, aby vzdálenost povrchu její sedadla a spodní plochy stolové, barové nebo jiné stolovací desky (tzv. lubu) byla 27 až 30 cm.Výhodou je, pokud lze výšku židle nastavit. Vysoká židle by měla být především stabilní, na zvýšení pohodlí a zejména na zlepšení jistoty při sezení může mít bederní opěradlo, jehož tvar sleduje prohnutí páteře v oblasti kříže. Zejména židle vhodné k výšce pracovní plochy není jednoduché sehnat, ale jak se říká, kdo chce, hledá způsoby ... Některým barovým židlím lze například odříznout nohy.

Při výběru konstrukce záleží nejen na dojmu, jakým má bar působit,

ale i na tom, jaké funkce má tento prostor vyhovět.Pokud jsou například mezi barovými konzolami nastrkané kuchyňské přístroje, které není kam jinam uložit, výraz elegance je asi ten poslední, který vám napadne.Upřednostníte tedy elegantní, lehkou a vzdušnou konstrukci nebo raději skříňky či diskrétní neprůhlednou desku pod barovým pultem?

V první řadě si musíte ujasnit, jak budete bar používat

Zda budete především dělat společnost tomu, kdo bude vařit, případně si tu s ním dáte skleničku či kávu, nebo budete u baru i příležitostně jíst. Z toho by mělo vycházet tvarování a rozměry baru i jeho situování vzhledem na kuchyni tak, aby měl celý prostor smysl a logiku. Například pokud vám záleží na vzájemné komunikaci, varné centrum a plochy na přípravu jídla by měly být orientovány tak, aby ten, kdo vaří, stál čelem nebo alespoň bokem k baru. Pokud se chcete u baru jen občas najíst, může kuchař stát i zády k vám.

Barový pult může mít elegantně jednoduchý a rovný, ale i obloukový nebo jiný tvar

Ten nemusí vycházet jen z estetických či kompozičních požadavků, ale může i zlepšit funkčnost baru - k obloukovému pultu se vejde více lidí a zaoblením jedné strany baru vznikne větší plocha na servírování. Nicméně ne každý zajímavý tvar barového pultu je i praktický. Někdy se složitým tvarováním dosáhne pravý opak - k baru se nedá pohodlně posadit, komplikovaně se obchází nebo jej nelze využít dostatečně variabilně. Ačkoliv zaoblení na konci baru je praktické vždy - neuhodíte se o rohy -, ne vždy se takový tvar do místnosti hodí.
 

Autor: Martina Dvořáková