Kuchyně podle feng - shui

Datum článku: 2. 9. 2013

Za nejdůležitější místnost se považuje ložnice, protože nic není důležitějšího, než dobrý odpočinek. Ale i kuchyň je velmi důležitá, následuje hned po ložnici. Představuje centrum rodinného dění. Zde se připravuje jídlo, které svou vibrací a kvalitou udržuje existenci a zdraví členů rodiny.

Kuchyně podle feng - shui

V kuchyni neustále probíhá vzájemné působení živlů vody a ohně,

přičemž oheň představuje aktivní princip. Kuchyň by měla být umístěna v jihovýchodní části domu, případně na severozápadě. Nevhodná místa jsou sever, severovýchod, jihozápad nebo střed domu. Také nemá být pod ložnicemi nebo toaletami. Pokud se vám nedá takto kuchyni umístit, snažte se alespoň orientovat místo určené k vaření na jihovýchod. Místo na vaření se nemá dotýkat východní stěny.

Kuchyně podle feng shu

Velmi důležité je umístění sporáku. Zde dochází k procesu přeměny potravin a probíhá zde ohnivý proces. Kuchař by se u sporáku měl cítit co nejbezpečněji a co nejlépe. Pak budou vibrace, které posílá do jídla, opravdu podpůrné a posilující. Sporák má být od stěny minimálně 3-8 cm. Když máme blízko místa na vaření okno, můžeme kuchyni přirozeně větrat. Je to harmoničtější a funkčnější, než digestoř. Digestoř je hlučná. Nad sporák se nedoporučuje umisťovat poličky nebo skříňky. Rovněž pára nahromaděná nad sporákem ruší tok energie, proto zajistěte dostatečné větrání.

Také by sporák neměl stát přímo proti hlavnímu vchodu do kuchyně

Také by u sebe neměly být bezprostředně sporák a dřez oheň a voda. Jinak voda zhasíná energii sporáku, což by mohlo vést k problémům s penězi nebo k zdravotním potížím. Proto dáváme mezi tyto dva kohouty dřevo, například na stěnu upevníme nějaký dřevěný předmět nebo vařečku.

Vhodné místo pro dřez je severovýchodní roh

Také lednička, mrazák a pračka reprezentují prvek vody, proto je třeba je od sporáku oddělit. Poloprázdná lednička symbolizuje nedostatek nezávislosti a předvídavosti, co se může přenést do každodenního života ve schopnosti milovat a být milován. Proto dbejte na dostatek zásob.

Kuchyň by měla být prostorná, světlá a dobře větratelná

Pozornost věnujte i osvětlení, zejména osvětlení pracovní plochy. Světlé barvy jako žlutá a syté odstíny země nabíjejí jídlo příjemnou a životu prospěšnou energií. Na stěny a podlahu vyberte barvy žluté, oranžové, hnědé nebo červené. Bílá a černá se nedoporučují.

Pro práci v kuchyni má velký význam ergonomické umístění předmětů

V centru by mělo stát pracovní místo, nalevo dřez, napravo sporák (u leváků naopak). Dřez a sporák by měli mít po obou stranách odkládací plochy. Denní nebo umělé světlo by mělo dopadat na místo činnosti.

Co se týče kuchyňského stolu, měl být mít symetrický tvar

Je jedno, jestli je kulatý, oválný, čtyřhranný, obdélníkový, osmiúhelníkový. Nedoporučují se asymetrické tvary stolu, působí disharmonicky. Stůl by měl mít pevnou masivní desku. Stoly se skleněnou deskou nebo z plexiskla vyvolává dojem, aby jídlo létalo. U takového stolu jsou vidět nohy hostů, což vytváří pocit nejistoty a zmatku. V jídelně ani v její blízkosti by neměl být umístěn telefon. Vhodné místo pro telefon je na chodbě u vchodu.

Zařízení a ztvárnění kuchyně by nemělo vyvolávat spory,

protože tento prostor má být energetickým centrem. Všichni členové rodiny by měli mít pocit, že se jejich názory na ztvárnění kuchyně akceptují. Avšak poslední slovo musí patřit osobě, která kuchyni nejvíce používá.

Autor: Martina Dvořáková