Jedlé vánoční dárky z udírny: Potěší celou rodinu

Datum článku: 6. 12. 2022

Pochoutky z domácí udírny zaručeně potěší každého milovníka dobrého jídla. Darujte pod stromeček uzený sýr, vyuzené mandle, výbornou makrelu nebo sušené maso.

Jedlé vánoční dárky z udírny: Potěší celou rodinu

Kdo nejvíce ocení dobroty z domácí udírny?

  • Partner či partnerka,
  • rodiče,
  • prarodiče,
  • sourozenec,
  • kamarád,
  • kolega,
  • …a každý milovník kvalitních dobrot.

S plechovou udírnou můžete udit i během zimy

Abyste mohli svým blízkým pod stromeček přichystat ty nejlepší uzené pochoutky, budete potřebovat udírnu, která vydrží i teploty pod bodem mrazu. Řešením je plechová udírna z nerezu opatřená izolační vrstvou. Snadno a rychle ji smontujete, můžete ji kdykoliv kamkoliv přenést, je téměř bezúdržbová a hravě zvládne provoz během celého roku.
„Naše nejnovější patentované udírny Smokemeister® už nabízejí poloautomatický provoz. Až 12 hodin zvládne vyvíjet a hlídat kouř bez vaší asistence,“ říká Kamil Kaiser z české rodinné firmy Udirny.cz.

Tipy na vánoční dárky z domácí udírny

Zauzené mandle

Připravte si mandle, půl šálku mořské soli a půl litru vody. Nejprve nechte ve vodě sůl rozpustit. Poté do řádně osolené vody mandle ponořte a nechte je louhovat alespoň hodinu. Ořechy vyndejte a nechte je krátce oschnout na vzduchu. Na mřížku v udírně rozložte alobal a všechny mandle na něj vyskládejte. Uďte na teplotu 50 °C, dokud oříšky nechytnou zlatavou barvu. Stejným způsobem můžete připravit i další ořechy, jako například pistácie, vlašské ořechy, pekany nebo kešu.
Vyuzené mandle nasypte do průhledného či barevného sáčku a ovažte stuhou.

Uzené makrely

Pro vyuzení pěti makrel si přichystejte směs na bylinný lák Johannova receptura a 6 litrů vody. Celý sáček na přípravu láku nasypte do litru vody a pár minut povařte. Hotový lák nechte chvíli odpočinout a poté jej přelijte do velké nakládací nádoby s dalšími 5 litry vody. Makrely vykuchejte, propláchněte pod studenou vodou a naložte do vychlazeného láku, kde budou odpočívat 12 až 24 hodin.
Po vytažení z láku makrely omyjte vodou a odstraňte z nich veškeré viditelné koření. Poté je nechte odpočívat alespoň hodinu při pokojové teplotě. Udírnu vytopte na 70 °C a do odkapové misky přidejte čerstvý písek a dolů položte alobal. Osušené makrely napíchněte na háčky, zavěste je do vyhřáté udírny a nechte je udit přibližně 3 hodiny.
Lámete si hlavu, jak makrely pod stromeček nachystat? Zabalte je do recyklovaného papíru a nezapomeňte na látkovou stuhu.

Uzený oštiepok

Oštiepok nakrájejte na plátky a položte na síťovaný rošt. Uďte studeným kouřem asi 3 až 4 hodiny. Chcete-li uzenou chuť sýru zvýraznit, vložte jej přes noc ve fólii do lednice. Do udírny můžete přidat i sýr s modrou plísní, goudu, ementál, eidam nebo třeba olomoucké syrečky.
A jak uzené sýry dárkově zabalit? Uložte je do hezké plechové krabičky a ozdobte mašlí.

Hovězí jerky

Kilo libového hovězího zadního vložte na půl hodiny do mrazáku. Poté maso očistěte a nakrájejte proti vláknu na velmi tenké plátky, zhruba 1-3 mm. Do velké mísy nalijte 3 lžíce worchesteru a 1 hrnek kvalitní světlé sójové omáčky. Přidejte lžičku sušené cibule, lžičku sušeného česneku a lžíci hrubě mletého pepře. Všechny suroviny pečlivě smíchejte a plátky masa postupně do mísy naskládejte tak, aby se směsí dokonale obalily.
Naložené maso přikryjte fólií a nechte odpočívat v lednici do druhého dne. Maso poté otřete papírovou utěrkou a poskládejte na předem omaštěné rošty. Hovězí plátky nechte krátce odpočinout při pokojové teplotě a mezitím udírnu vytopte na 60 °C. Uďte 3 až 4 hodiny a v polovině uzení maso otočte.
Domácí sušené maso zabalte do pytlíčku a ovažte barevnou stuhou. Nezapomeňte na jmenovku a případné věnování.
Tak raušovní uzení a krásné svátky!

Autor: Lenka Kostková