Jak si naplánovat kuchyň?

Datum článku: 20. 5. 2011

Prostřený stůl, vůně chutného jídla a příjemná atmosféra vždy byly snad i zůstanou symboly rodinné pohody a kuchyně jako místa, kde si domácí pohodu po celodenním shonu vždy rádi vychutnáme.

Nejdříve bychom si měli ujasnit, jakou roli bude hrát v životě obyvatel domu vztah obývacího pokoje, jídelny a kuchyně. Je vhodné posoudit každý z těchto prostorů zvlášť a pak i ve vzájemné vazbě. Tyto prostory totiž používá celá rodina i návštěvy a právě kuchyň může, ale také nemusí, být onou pověstnou "třináctou komnatou" domácí paní. Řeč je o otevřené, polo uzavřené až uzavřené dispozici. Na jedné straně je výhodou plný vizuální kontakt s člověkem, který připravuje jídla, občerstvení a nápoje, čímž vtahuje do kulinářství i "diváky", ale také mohou celkovou pohodu narušovat šířící se pachy a zvuky z prostoru otevřené kuchyně. Zde se však dá jen těžko hovořit o ideálních principech, spíš jen o doporučeních a řešeních šitých na míru.

Jak dimenzovat prostory?

Cílem této fáze plánování je vytvoření a naplnění prostoru vybavením, odpovídajícím jednotlivým činnostem, tedy tomu, co chceme v jednotlivých prostorách dělat. Odpověď je zdánlivě jednoduchá, vždyť názvy jednotlivých místností mluví samy za sebe.
Při plánování například obýváku bychom si měli uvědomit, že realizovat v jediné místnosti audio-video projekci, teplo domova s krbem, panoramatický výhled přes okno a ještě i pohodlně usadit osm či deset lidí, je téměř nemožné. Navíc kvalitní domácí kino by mělo mít samostatnou místnost.
Pokud do jídelny chodíme pouze ve svátek či v neděli, budeme ji dimenzovat jinak, než když je umístěna v otevřené dispozici mezi kuchyňskou a obývací částí a každý den v ní trávíme čas s rodinou při jídle, rozhovorech s dětmi při psaní úkolů či při rozhovorech s přáteli.

Ani s kuchyní to není jen tak

Kuchyně je dnes bohatě vybavena kuchyňskými spotřebiči a pomocníky. Je potřeba si dobře zvážit, zda si z ní chceme udělat výstavní síň nebo rozumnou kombinací skříněk, a tak dosáhnout rovnováhy estetiky a funkčnosti. Vždy bychom měli pamatovat na zásadu, že všechny práce a procesy v kuchyni by se měly provádět na co nejkratší trase. Nesmíme zanedbat ani problém skladování potravin většinou na denní až týdenní zásoby a separace odpadu. Tyto prostorové požadavky můžeme řešit oddělenou samostatnou místností přímo přístupnou z kuchyně nebo i v rámci kuchyně (potravinové skříně, prostor na separovaný krátkodobě skladovaný odpad).

Designérské trendy

Dnes se sice hodně mluví o trendech typu high-tech a minimalismus, ale v soukromí většinou hledáme pocit domova, bezpečí a rodinné pohody. Proto bychom měli i přesto, že "všechno je dovoleno", řešit interiér nadčasově, aby se dal přizpůsobovat změnám v životě obyvatel domácnosti, investovat spíše do pevně zabudovaných prvků s přiměřenou inteligencí, než do mobiliáře. Investovat čas, peníze a trochu námahy se při zařizování kuchyně určitě vyplatí. Výsledkem bude dokonalá kuchyně, kde vám půjde práce od ruky a vy, vaše rodina i návštěvy se v ní budete dobře cítit.

Pokud chcete mít dokonalou kuchyni:

* Hledejte inspiraci v časopisech, odborných knihách, na internetu, na webových stránkách kuchyňských studií.
* Důkladně si promyslete, jaké vybavení a v jakém stylu opravdu potřebujete.
* Vaše kuchyň nemusí mít centrální osvětlení. Více získáte bodovým osvětlením nebo se světly zabudovanými pod horními kuchyňskými skříňkami.
* Nešetřete na dřezu. Levnější materiály mnohem méně vydrží.
* Základní vybavení kuchyně tvoří sporák, lednička a dřez. Vše má být po ruce, nejlépe v měřítku rovnoramenného trojúhelníku.
* Myčky nádobí, sušičky a pračky mají zpravidla rozměry 60 x 60 cm. Do malé kuchyně hledejte produkty s menší šířkou.
* Pracovní deska má být 85 cm nad podlahou. Pokud jste nadprůměrně vysocí, zvedněte ji o deset cm. Vaše páteř vám bude vděčná.
* Varnou plochu dejte jen 80 cm od země.
* U sporáku nemusíte stát, dejte si k němu barovou židli.
* Horní skříňky zavěste tak, aby se z nich pohodlně vybíralo vše, co do nich dáte. Nejvhodnější výška nejvyšší hrany je 190 cm.
* Pokud chcete mít naběračky, obracečky, sítka a speciální nože vždy po ruce, zavěste je na nerezovou tyč pod horní skříňky linky.
* K dřezu dejte pákovou baterii, která se dá ovládat i loktem.
* Všechna vhodná místa využijte na úložné prostory. Zbavíte se ošklivých zákoutí. Poslouží vám různé typy a velikosti kuchyňských skříněk.
* Pokud máte v kuchyni výklenek, můžete tam zabudovat police, na které odložíte potřebné věci a pak zatáhnete pěknou roletu.
* Důležité je logické uspořádání kuchyňských skříněk, zásuvek a jejich obsahu. Využijte výsuvné drátěné koše, otočné karusely, masivní plnovysouvací zásuvky. Hodně se do nich vejde a vše v nich hned najdete.
* Pokud nemáte v kuchyni spíž s větráním, kupte si potravinovou skříň s drátěnými koši.
* Podlaha má být odolná a snadno omyvatelná. Nejvhodnějším řešením jsou dlaždice.

Autor: Martina Dvořáková