Jak nenaletět při koupi bio potravin?

Datum článku: 11. 5. 2011

Biopotraviny jsou přirozené produkty, které obsahují suroviny rostlinného nebo živočišného původu vypěstované nebo odchované za přísných ekologických podmínek (kontrolovaných příslušnými organizacemi), v co možná nejpřirozenějším prostředí. Všechny běžné potraviny mohou být biopotravinami, pokud splňují kritéria ekologického zemědělství. Sem tedy řadíme nejen potraviny na první pohled zdravé, ale i maso, alkohol, mléčné výrobky, cukrovinky, pečivo, atd.. což ne vždy může být a je zdraví prospěšné.

Jak nenaletět?

Ekologický produkt určený k jídlu poznáte podle jednoho z log, které si jednotlivé země zvolily za vlastní eko-logo (příp. i podle Eko-loga EU) a které garantuje, že produkt obsahuje min. 95% složek z eko-zemědělství. Eko-logo jako jediné nám všem zaručuje, že produkt, který se chystáme sníst, je přesně takový čistý jak to může slibovat výrobce. Existuje totiž mnoho potutelných společností, které se rádi ohánějí slovíčky převzatými z eko-slovníku jako "čistě přírodní", "eko", "bio", "100% rostlinný", "100% bio", "z kontrolovaného chovu" apod.. Ne však proto, aby vám dodaly produkt plný zdraví, ale aby vám zalepily oči a vy jste si pomysleli, jaké levné a zdravé zároveň. Pokud si chceme být jisti, pak hledejme certifikované logo a máme zaručenou kvalitu.

Když se podíváme na takový bioprodukt zblízka, zpravidla nás upoutají sytější barvy a intenzivnější vůně. Obě věci nejsou náhodné, jsou totiž výsledkem speciálního postupu od pěstování / chování, přes výrobu a zpracování až po finální výtvor. K vůni a barvě se přidává to nejlepší - intenzivní přirozená chuť. Z těchto důvodů je konzumace biopotravin potěšením smyslů. A nejen těch. Vaše tělo se vám bohatě odmění, pokud bude dostávat přiměřenou a kvalitní potravu, protože vše co do něj vložíte, se vám po čase vrátí v podobě plného zdraví.

Čistota biopotravin spočívá v tom, že neobsahují žádné geneticky modifikované organismy, antibiotika, pesticidy, chemické přídatné látky (E-čka jako dochucovadla, konzervanty, stimulanty chutnosti apod..).

Autor: Martina Dvořáková