Účinek užívaných léků negativně ovlivňují nejen další léky a alkohol, ale i několik druhů potravin, nápojů a stravovací režim. Kontroverzní může být například vláknina, některé druhy zeleniny, čaj, ovocné šťávy nebo sladkosti obsahující lékořici.
Všechny léky a syntetické vitaminy je třeba zapíjet výhradně čistou nesycenou vodou s nízkým obsahem minerálů. Čaj, káva a ovocné šťávy mohou totiž ovlivňovat účinek léků a vyvolávat negativní reakce organismu. K nejnevhodnějším ze šťáv patří grapefruitová šťáva, která obsahuje látky zpomalující rozkládání léků, což může vést až k trojnásobně vyšší koncentraci léku v krvi. Určitou výjimkou je pomerančová šťáva, ale pouze v případě léků obsahujících železo, protože vitamin C pomáhá vstřebávání tohoto prvku.
Při užívání antibiotik a léků proti osteoporóze je třeba se vyhýbat i mléku a mléčným výrobkům, protože vápník brání vstřebávání účinných látek těchto léků. Mezi užitím léků a konzumací mléčných výrobků by měly uběhnout alespoň 2 hodiny a v případě tetracyklinových antibiotik až 4 hodiny. Mléko také není vhodné kombinovat s potahovanými tabletami, které se mají rozpouštět v alkalickém prostředí střev (při rozpuštění v žaludku mohou podráždit žaludeční sliznici).
Léky na podporu krevního oběhu a antidepresivní léky není vhodné kombinovat s potravinami bohatými na vlákninu, která se nevstřebává a váže na sebe jednotlivé složky léků, čímž brání jejich účinnosti. Podobný účinek jako vláknina mají i podpůrné přípravky na hubnutí. Kombinace uvedených léků s lékořicí zase může vést k rozkolísání krevního tlaku. V případě užívání přípravků ovlivňujících funkci štítné žlázy je třeba odložit na později konzumaci růžičkové kapusty, brokolice a ředkviček, protože tato zelenina obsahuje látky, které brání vstřebávání jódu, potřebného při vytváření hormonů štítné žlázy.
Při kombinaci léků a nápojů obsahujících alkohol se nežádoucí účinek zvyšuje nebo snižuje léčebný účinek většiny léků a zároveň může dojít k vážným vedlejším účinkům - prudkému snížení krevního tlaku, podráždění žaludku, otravě, neurologickým problémům...
Při užívání léků je také důležité, zda se užívají nalačno nebo po jídle. Například tetracyklinová antibiotika konzumované nalačno vyvolávají nevolnosti a zvracení a je třeba je užívat cca hodinu po jídle. Žaludeční sliznici dráždí i nalačno užitý aspirin či ibuprofen, který rovněž je třeba užívat po jídle, přibližně po půl hodině. Aspirin a léky proti bolesti by se nikdy neměly zapíjet kávou a povzbuzujícími nápoji, neboť i tímto způsobem může dojít k nepříjemnému podráždění žaludku. Přípravky, které obsahují živé kultury acidofilních bakterií, je optimálně užít přibližně 2 hodiny po užití léku.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.