Feng Šuej a naše kuchyně

Datum článku: 5. 10. 2011

Za nejdůležitější místnost se považuje ložnice, neboť nic není důležitější než dobrý odpočinek. Ale i kuchyně je velmi důležitá, následuje hned po ložnici. Představuje centrum rodinného dění. Zde se připravuje jídlo, které svou vibrací a kvalitou udržuje existenci a zdraví členů rodiny. V kuchyni neustále probíhá vzájemné působení živlů vody a ohně, přičemž oheň představuje aktivní princip.

Umístění

Kuchyně by měla být umístěna v jihovýchodní části domu, případně na severozápadě. Nevhodné místo je sever, severovýchod, jihozápad nebo střed domu. Také nemá být pod ložnicemi nebo toaletami. Pokud se nedá takto kuchyni umístit, snažte se alespoň orientovat místo určené k vaření na jihovýchod. Místo na vaření se nemá dotýkat východní stěny.

Sporák

Velmi důležité je umístění sporáku. Zde dochází k procesu přeměny potravin a probíhá zde ohnivý proces. Kuchař by se při sporáku měl cítit co nejbezpečněji a co nejlépe. Pak budou vibrace, které posílá do jídla opravdu podpůrné a posilující. Sporák má být od stěny minimálně 3-8 cm. Když máme blízko místa na vaření okno, můžeme kuchyni přirozeně větrat. Je to harmoničtější a funkčnější, jako digestoř. Digestoř je hlučná. Nad sporák se nedoporučuje umisťovat poličky nebo skříňky. Rovněž pára nahromaděná nad sporákem ruší tok energie, proto zajistěte dostatečné větrání.
Také by sporák neměl stát přímo proti hlavnímu vchodu do kuchyně. Také by při sobě neměly být bezprostředně sporák a dřez, oheň a voda. Jinak voda zhasíná energii sporáku, což by mohlo vést k problémům s penězi nebo ke zdravotním potížím. Proto dáváme mezi tyto dva kohouty dřevo, například na stěnu upevníme nějaký dřevěný předmět nebo vařečku.

Další umístění

Vhodné místo pro dřez je severovýchodní roh. Také lednička, mrazák a pračka reprezentují prvek vody, proto je třeba je od sporáku oddělit. Poloprázdná chladnička symbolizuje nedostatek nezávislosti a předvídavosti, což se může přenést do každodenního života ve schopnosti milovat a být milován. Proto dbejte na dostatek zásob.
Kuchyně by měla být prostorná, světlá a dobře větraná. Pozornost věnujte i osvětlení, zejména osvětlení pracovní plochy. Světlé barvy, jako žluté a syté odstíny země, nabíjejí jídlo příjemnou a životu prospěšnou energií. Na stěny a podlahu vyberte barvy žluté, oranžové, hnědé nebo červené. Bílá a černá se nedoporučuje. Pro práci v kuchyni má velký význam ergonomické umístění předmětů. V centru by mělo stát pracovní místo, nalevo dřez, napravo sporák (u leváků naopak). Dřez a sporák by měly mít po obou stranách odkládací plochy. Denní nebo umělé světlo by mělo dopadat na místo činnosti.

Kuchyňský stůl

Co se týče kuchyňského stolu, měl být mít symetrický tvar. Je jedno, jestli je kulatý, oválný, čtyřhranný, obdélníkový, osmiúhelníkový. Nedoporučují se asymetrické tvary stolu, působí disharmonicky. Stůl by měl mít pevnou masivní desku. Stoly se skleněnou deskou nebo z plexiskla vyvolávají dojem, že jídlo létá. U takového stolu vidíme nohy hostů, což vytváří pocit nejistoty a zmatku. V jídelně, ani v její blízkosti by neměl být umístěn telefon. Vhodné místo pro telefon je chodba u vchodu. Zařízení a ztvárnění kuchyně by nemělo vyvolávat spory, protože tento prostor má být energetickým centrem. Všichni členové rodiny by měli mít pocit, že se jejich názory na ztvárnění kuchyně akceptují. Avšak poslední slovo musí patřit osobě, která kuchyni nejvíce používá.

Autor: Lenka Kostková