Dáte si šťávu s konzistencí čiré, vodové tekutiny nebo hustou, plnou chuti a s kousky dužiny? Stačí si jen vybrat vhodný typ odšťavňovače a správné suroviny, ze kterých vám šťáva bude chutnat.
• Princip: suroviny nastrouhá, rozprostře na otočné síto a při vysokých otáčkách z nich vytiskne řídkou, vodovou šťávu
• Platí: čím tvrdší surovina, tím vyšší otáčky si s ní poradí, proto je vhodný na tvrdší plody
• Méně vhodný na listovou zeleninu, bylinky a bobule
• Výhoda: hodně šťávy za krátký čas
• Nevýhoda: nutnost okamžité spotřeby - při vysokých otáčkách se zvyšuje pracovní teplota až na 40 ° C a ničí se cenné enzymy, což snižuje trvanlivost i kvalitu šťávy
• Nejkvalitnější jsou odšťavňovače se sítem z mikrosíťoviny, následují odšťavňovače se sítem z děrovaného plechu; nejmenší výtěžnost mají odšťavňovače s nerezovým děrovaným sítem s okrajem a přepážkami z plastu
• Princip: mlýnek na maso - nejprve suroviny naporcovat otočným nožem nebo jednou plastovou šroubovicí či dvěma nerezovými hřídeli, pak jejich pomalými otáčkami (do 200 ot. / Min.) Rozemele a šťávu protlačí přes sítko
• Vhodný pro každý druh ovoce i zeleniny včetně listové, měkkých bobulí a bylinek
• Dokáže vyrobit i povidla, zmrzlinu, dětskou kaši, omáčky, nápoje, krémy či bramborové pyré, dokonce i vylisovat olej ze semínek
• Šťáva z tohoto typu odšťavňovače je kvalitnější - hustá a sytá - a lze ji uskladnit v lednici a po malých doušcích popíjet přes den. Pomaleji oxiduje.
• Nevýhoda: nižší, ale přece dostatečná produkce šťávy (až do 4 litrů)
• Některé hřídele mají biomagnety, které se postarají o optimální kvalitu šťávy
• Vynikající výtěžností se vyznačují dvouhřídelové odšťavňovače, tzv.. twin gear
• Konzistence odpadu je z různých odšťavňovačů různá - odpad by měl být suchý, některé odšťavňovače ho vysuší dokonce tak, že ho zformují do úhledných palic.
• Zkušenosti jsou k nezaplacení. Tak zjistíte, že například ananas se před odšťavňováním vyplatí oloupat nebo pokrájet na menší kousky, aby se slupka nenamotávala na nože a neucpala sítko.
• Vybírejte podle síly motoru a velikosti vstupního otvoru: optimální příkon 800 až 900 W, otvor o průměru 6,5 cm a více.
• Záruka se poskytuje zvláště na motor a zvlášť na ostatní díly, a to až do 10 let.
• Některé typy dokáží i separovat pesticidy.
• Výtěžnost označuje množství vytlačené šťávy.
• Sítka potřebují pravidelnou, nejlépe okamžitou očistu, při které nesmí chybět kartáček, ocet, případně i Savo.
Pokud vlastníte kromě odšťavňovače i mixér, vyzkoušejte namísto klasické snídaně šťávu z pomeranče a grepu, kterou umixujeme s banánem a jahodami. Osvěží i nasytí.
Tyčový
• S jedním nástavcem z nerezu či plastu, případně s výměnnými nástavci na mixování, šlehání, sekání nebo drcení ledu
• Výhoda: snadno se čistí, nezabere mnoho místa, zejména pokud se dá zavěsit
• Doporučení: přídavnou nádobu, kterou mají některé výrobky ve výbavě, oceníte zejména při funkci drcení ledu; jestliže nádoba chybí, pro pořádek v kuchyni zvolte na mixování užší a vyšší nádobu
Stolní
• Tento mixér má obvykle nádobku s menším objemem (asi 1,5 litru)
• Umožňuje mixování s nastavitelnými otáčkami, drcení ledu, případně strouhání a sekání
• S odnímatelnými nástavci: šlehací a hnětací metličky
• Slouží i jako ponorný mixér
• Co říká vlastní zkušenost: nástavce na ponorné mixování s plastovým závitem nemají dlouhou trvanlivost, "strhnou se" a při mixování se uvolňují, zde se doporučuje ponorný tyčový mixér
Kuchyňské roboty
• Jsou víceúčelové, zvládnou mixování, mletí, odšťavňování, lisování citrusových plodů, výrobu pyré, hnětení těsta, sekání a řezání, strouhání, odšťavňování, šlehání a mletí masa
• Jsou náročnější na prostor
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.