Alergie na bílkovinu kravského mléka je nejčastější potravinovou alergií u dětí. Týká se přibližně 2-3 procent z nich. V praxi znamená, že dítě nemůže mléko ani mléčné výrobky. Jinak mu hrozí alergické reakce zejména v podobě žaludečních obtíží či kožního výsevu. Ale trvalé vynechání této základní suroviny z jídelníčku může vést k vážnému ohrožení zdraví kostí a kostry již v předpubertálním věku.
Přišli na to vědci z Kanady, když zkoumali výživu a zdraví dětí s potravinovými alergiemi. Přírůstek kostní hmoty v letech rychlého růstu kostry je významný faktor ovlivňující zdraví kostí v dospělosti. Nedosažení maxima kostní hmoty je spojeno se zvýšeným rizikem osteoporózy a zlomenin v pozdějším životě. Děti s touto alergií v porovnání s dětmi s jinou potravinovou alergií se nelišily v hmotnosti ani ve výšce. Nicméně jejich denzita kostního minerálu byla významně nižší než u dětí, které mléko ze svého jídelníčku nevynechávaly.
Přestože alergie na kravské mléko vyžaduje, aby dítě drželo přísnou dietu přibližně jen do třetího roku (v tomto čase většinou spontánně vymizí), asi v 15 procentech případů k tomu nedojde a nemoc přetrvává i v době dospívání a dospělosti. Mléčné výrobky představují více než 50% příjmu vápníku a vitaminu D u dětí. Eliminační dieta tím zvyšuje riziko nutričního nedostatku a nutnost suplementace. Jak ho tedy zabezpečit dost i ve stravě alergika? V případě kojených dětí by mělo problém vyřešit vysazení alergizujících potravin z jídelníčku matky. Děti krmené umělou výživou by měly pít výhradně speciální mléka s upravenou vysoce hydrolyzovanou bílkovinou. Bílkovina je rozložena tak, že nemůže vyvolat alergickou reakci, zároveň jsou však v mléce zachovány všechny živiny. Větší problém s přísunem všech potřebných živin může být u starších dětí, zvláště pokud ze stravy musí vynechat nejen mléko ale i všechny mléčné výrobky včetně sýrů, jogurtů, másla. V tomto případě se doporučuje zvýšit přísun potravin bohatých na vitamín D jako jsou ryby, rybí olej, vejce a také rostlinné produkty s vysokým obsahem vápníku - brokolice, zelí, špenát, pšeničný chléb a zejména mák.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.