Co dělat, když máte zvýšený krevní cholesterol?

Datum článku: 30. 5. 2011

Organismus si  vytváří cholesterol sám, do těla se dostává ale i potravou. Zvýšena hladina cholesterolu  bývá spojena se zvýšeným rozvojem aterosklerózy a tím i se zvýšeným rizikem ischemické choroby. Proto musíme dbát na správný životní styl.

Tuky

Omezte spotřebu tuků, zejména živočišných (tučné maso, máslo, sádlo, tučné sýry, slanina, plnotučné mléko)

Oleje

Používejte rostlinné oleje jako olivový, řepkový, slunečnicový, sójový

Používejte olivový olej označen jako extra panenský (extra virgin) či panenský (virgin), který je lisovaný za studena, pokud si na něm nemůžete dovolit vařit, dopřejte si ho alespoň do salátů nebo si jím pokapejte při snídani chléb

Ryby

Alespoň dvakrát do týdne konzumujte sladkovodní i mořské ryby, nepřipravujte je však smažením

Vláknina

Jezte hodně rozpustné vlákniny, kterou obsahují např. ovesné vločky, zvyšte také příjem luštěnin

Vnitřnosti!

Omezte vnitřnosti jako mozeček, játra, ledvinky, dršťky, jazyk apod.

Mléčné výrobky

Z mléčných výrobků si vybírejte především ty nízkotučné a kyselé (zakysané, acido, sýry do 30 procent tuku v sušině), zapomeňte na dressingy, majonézy, smetanu (na trhu je i rostlinná smetana, tu můžete používat)

Maso

Jezte maso z drůbeže bez kůže, kuřecí a krůtí, dále králíka, telecí, zvěřinu, mladou jehněčí, v omezeném množství libové hovězí, červenému masu a uzeninám se však raději vyhněte

Zahušťování

Polévky a omáčky zahušťujte ovesnými vločkami, strouhaným bramborem, propasírované vařenou zeleninou, namísto bílé mouky použijte raději kukuřičný škrob

Pečivo

Upřednostňujte celozrnné pečivo a chléb, nízkovaječné těstoviny

Ořechy

Z ořechů zobejte vlašské, lískové ořechy a mandle, slunečnicová, dýňová semínka, vyhněte se soleným ořechem jako arašídy, pistácie, kešu

Pravidelnost

Stravujte se pravidelně, 5 až 6 krát denně, nehladovějte ani se nepřejídejte

Ovoce a zelenina

Denně snězte 300 až 400 g zeleniny a 200 g ovoce, doporučené dávky dodržíte, pokud budete zeleninu přidávat ke každému jídlu a ovoce jíst na svačinu, svačina, případně jako druhou večeři

Cholesterol snižuje nejlépe syrový česnek, rozmačkaného česneku nechte vždy 10 minut ustát, aby se v něm stihli uvolnit aktivní látky a do jídel ho přidávejte až na závěr

Bylinkový čaj

Bylinkový čaj na snižování cholesterolu: 100 g kořene pampelišky, 100 g kořene pýru, 100 g kořene lopuchu a 50 g listu pampelišky - z této směsi dáme jednu polévkovou lžíci na 5 minut povařit do 3 deci vody, odstavíme a necháme 20 minut louhovat, scedíme a popíjíme neslazený 3-4krát denně po jídle

Rizikové potraviny

Zapomeňte na hranolky, chipsy, houby nakládané ve slaném nálevu, zákusky, krémové dorty, koblížky, kokosové tyčinky, kandované ovoce, pokud chcete mlsat, vhodná je kvalitní hořká čokoláda se 70% obsahem kakaa

Pohyb

Důležitá je pohybová aktivita 3 až 5 ráz týdně po 30 minut, mělo by jít o aktivní pohyb, abyste se zpotili, tempo však nesmí bránit plynulému rozhovoru (tzv. aerobní aktivita)

Dieta

Nízkotučná, resp. nízkocholesterolová dieta není žádná "nárazovka", jde o režim, který je třeba dodržovat dlouhodobě jako součást životního stylu a týká se nejen lidí, kteří již mají vyšší hladiny cholesterolu v krvi, ale v rámci prevence i zdravých, samozřejmě, že občas lze " zhřešit ", důležité je však dlouhodobě se držet hesla" vše s mírou "

Autor: Lenka Kostková