Cizrnová pomazánka nejen pro děti, ale i bezlepkovou dietu, krásu a zdraví

Datum článku: 22. 2. 2017

Určitě každý člověk, který doma vládne kuchyni a přitom se chce zdravě stravovat ví, jak je občas těžké vymýšlet nové věci, pokud nechce on, případně i rodina, jíst dokola pořád to samé. Tímto úžasně zdravým jednoduchým a rychlým receptem na cizrnovou pomazánku nepohrdne nikdo. Je vhodná i pro děti. Ale než se pustíte do mixování této zdravé pomazánky, přečtěte si jaká pozitiva pro váš organismus znamenají jednotlivé ingredience, ze kterých se skládá.

cizrna, pomazánka, zdraví, děti, celiakie, lepek

Cizrna - luštěnina, která nenafukuje

Je to luštěnina, která obsahuje vysoký podíl bílkovin a vlákniny. Jedna z mála darů z přírody neztrácí své blahodárné účinky vařením. Je to vhodná surovina pro celiaky, protože neobsahuje lepek. V jednom pokrmu z cizrny pokryjete denní dávku železa potřebnou pro správné fungování orgánů. Dětem, ale i dospělým se doporučuje konzumovat tato surovina pro její obsah vápníku, jako blízká náhrada za mléčné výrobky, i jako prevence osteoporózy.

Plná vitamínů

V jídelníčku dětí nahradí cizrna široké spektrum účinných pomocníků pro zdraví, které byste jinak museli poskládat z více potravin. Další pozitivum pro zdraví mají obsažené vitamíny A, B (zejména B3), C, E, K, stopové prvky draslík, vápník, selen, hořčík, zinek, železo, měď, mangan, omega3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. V těhotenství je nutné doplňovat ve stravě kyselinu listovou, cizrna ji dodá. Stejné látky z cizrny, které ovlivňují snižování celkového cholesterolu ovlivňují i hladinu cukru v krvi, proto je vhodná i pro diabetiky. Díky antioxidačním účinkům a celkovému obsahu významných látek je cizrna imunostimilační. I přestože je to luštěnina, nenafukuje, je proto vhodná i pro děti, které trpí nebo trpěly meteorismem nebo kolikami.

Zlepšuje trávení

Díky betakarotenu je pomocnou složkou pro dobrý zrak a jeho vývoj. Podporuje metabolismus, zlepšuje trávení, posiluje paměť. Napomáhá zdravému růstu vlasů, nehtů, kostí a zubů. Udržuje tělesnou hmotnost díky nízkému obsahu tuku. Je lehce stravitelná a vstřebatelná lidským organismem. Ve vyšších dávkách není vhodná cizrna pro lidi trpící dnou a onemocněním ledvin, protože zadržuje kyselinu močovou. Ale v této kombinaci cizrnové pomazánky máte i složku, která zase naopak působí preventivně na usazování kyseliny močové. Konzumujte tuto zdravou potraviny 1 - 2 krát týdně.

Sezamový olej - olej, který posiluje paměť

I přestože to je olej, je velmi lehce stravitelný a vstřebatelný lidským organismem. Obsahuje až 85-88% nenasycených mastných kyselin, hořčík, měď, nikl, vitaminy skupiny B (zejména B1, B12), PP, železo, mangan. Zklidňuje trávicí ústrojí, účinný při problémech se stolicí (i při zácpě i při průjmu). Pozitivně posiluje srdce a cévy. Velkou pomocí je pro učící se děti, protože posiluje paměť. Uklidňuje, působí jako antidepresivum. Používejte raději oleje lisované za studena a nejlépe v bio kvalitě, aby se pesticidy a hnojiva používaná na rostlině nedostávaly i do vašeho těla.

Lněná semena - prevence rakoviny a tišení kašele

Je to přírodní forma jak lze tělu stravou, co nejvhodněji dodat esenciální složky, nezbytné pro správné fungování organismu. Obsahují vysoké procento bioaktivních látek. Obsahují vlákninu, vyšší procento než chia semínka. Účinný vitamin E (v gama formě, která se podílí na prevenci rakoviny pohlavních orgánů), kyselinu listovou (vitamin skupiny B, která hraje důležitou roli při krvetvorbě a vzniku aminokyselin). Snižují celkový cholesterol. Je třeba je konzumovat s potravinami bohatými na bílkoviny, takže cizrna je na to jako stvořená. Protože lněná semena obsahují tuky, a pokud se sloučí s bílkovinami, rozpustí se a zlepší se jejich využitelnost, vstřebatelnost. Ve střevech vytváří ochranu střevních stěn, které chrání a regeneruje. Váží na sebe škodliviny ze stravy a vyvádí je ven. Podporují peristaltiku střev ve větším množství užití. Pro budoucí maminky je konzumace lnu před porodem výhodou, uvolňuje porodní cesty a tím je lehčí porod. Kromě trávicích problémů napomáhají lněná semínka na zastavení kašle, snižují hladinu špatného cholesterolu, pomáhají při revmatismu a v neposlední řadě přispívají v prevenci v boji proti rakovině. Požíváním doplníte kromě vitaminů a stopových prvků i esenciální polynenasycené mastné kyseliny, které si tělo není schopno samo vytvořit. Vhodná jsou i pro diabetiky a při kožních onemocněních.

Dýňová jadérka - jadérka pro dobrou náladu

Doporučená denní dávka je 25 až 50 gramů, což představuje asi hrst syrových dýňových semínek dvakrát denně. Dýňová semínka jsou jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptofan, která má výrazný vliv na hladinu serotoninu. Je to hormon štěstí, a tedy příznivě ovlivňuje náladu. Také tato aminokyselina pomáhá pro lepší spánek a předchází depresím. Obsahuje vysokou zastoupenost minerálních látek jako je fosfor, hořčík, železo, měď, hořčík, zinek. Jsou dobrým zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantotenová, pyriroxin). Jejich obsahem je i bílkovina (100 kusů semínek vám dodá 30 gramů bílkovin). Zabraňují tvorbě ledvinových kamenů a usazenin. Patří mezi přírodní léčiva, která zabraňují parazitaci, například tasemnicím ve střevě. Díky svým blahodárným účinkům je podávejte také mladistvým v pubertálním období.

Červená paprika

Díky vitamínu C neutralizuje volné radikály, které se do našeho organismu dostávají z prostředí a posiluje obranyschopnost organismu. Proto se doporučuje ji konzumovat denně jako prevenci před nachlazením. Příroda to pěkně zařídila, ani zahřátím ani pečením se z ní účinnost vitamínu C nevytrácí. Výborně ovlivňuje trávení pomocí kapsacinu, který je v ní obsažen povzbuzuje zažívání. Betakaroten má zase za úkol zpomalovat buněčné stárnutí a chránit pokožku před škodlivými vlivy slunečního záření. Jedna velká paprika má v sobě 9 krát více betakarotenu a 2 krát více vitamínu C než má zelená paprika.

Himálajská sůl - sůl života nebo nejzdravější sůl

Její oranžovo-růžová barva svědčí o vysokém obsahu minerálních látek. Věda dnes zná 118 chemických prvků. Tato sůl jich obsahuje až 84, takže už víte proč je nejlepší. V běžné soli toto nenajdete, je složena z chloridu sodného (NaCl), jódu a protihrudkující příměsi. Kromě toho, že doplňuje minerály, díky kterým se podílí na podpoře trávení, pročišťuje celý organismus od toxinů, podporuje okysličení buněk, odkyseluje organismus, pročišťuje cévy, normalizuje krevní tlak a hladinu hormonů. Dokáže odbourávat usazené krystalky v kloubech, působí jako prevence proti dně a kardiovaskulárním onemocněním. Kromě osolení potravin ji můžete využít i v koupeli na detoxikaci nebo jako zábal na poraněné místo (zlepší hojení rány a vydezinfikuje ji). Pokud trpíte migrénami nebo častými bolestmi hlavy, himálajská sůl jako jediná zabere i na takové stavy, kde už žádný medikament nezaúčinkuje.

Jednoduchá a rychlá cizrnová pomazánka

  • Suroviny: Větší hrst cizrny, již nabobtnalé nebo z konzervy, 20-30 ml sezamového oleje podle potřeby a chuti (aby nabyla cizrna po rozmixování krémové konzistence), 1 PL dýňových jadérek nesolených a nepražených, 1 PL lněných semínek, která doma podrťte nebo rozemele těsně před přisypáním, ½ větší červené papriky nebo červené kapie (nasekaná na kostky),  himálajská sůl podle chuti.
  • Postup přípravy: Do misky na mixování vložte uvařenou cizrnu, nalijte polovinu množství sezamového oleje a rozmixujte ponorným mixérem (nebo to můžete celé mixovat v koktejlovači). Postupně při mixování dolévejte sezamový olej. Přidejte dýňová semínka spolu s drcenými lněnými semínky. Přidejte posekanou červenou papriku a vše dobře rozmixujte. Pokud vám nevadí větší kousky použitých ingrediencí stačí mixovat minutku dvě a můžete dosolit podle chuti a natřít na zdravý chléb nebo celozrnnou housku.
  • Pokud budete pomazánku podávat menším dětem, je vhodnější všechny složky důkladně rozmixovat do hladka.
     
Autor: Martina Dvořáková